Heraia

Heraia

Som alla vet hölls det i den hellenistiska världen de olympiska spelen. Alla vet att bara män fick delta, riktig sant är det inte. Det finns belägg att några få kvinnor ägde och lät bekosta kapplöpningshästar, vagnar och kuskar. Det var ägaren och inte kusken som räknades som vinnare.

Men alla känner kanske inte till att det fanns tävlingar där bara kvinnor fick delta. Innan de olympiska spelen hölls tävlade kvinnor i Heraia eller heriaspelen. Enda grenen var löpning. Spenen hölls till gudinnan Heras ära. Deltagarna var inte nakna som de flesta olympiska tävlande var utan hade en kort klänning eller tunika kallad chiton. Vinnarna i heraia fick som belöning en krans av olivblad samt statyer eller porträtt uppsatta i Heras tempel i Olympia. Männen fick inte närvar när kvinnorna tävlade. Deltagarna från Sparta verkar ha varit de bästa löparna. Troligen beroende detta på att även flickor uppmanades att idrotta i denna stadsstat.

Hera

Hera

Spartan_woman

Så här kunde en deltagare i heraiaspelen se ut. Figurinen föreställer en löpare från Sparta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s