Sigtuna och Wenngarn

Måndagen den 7 december hedrade några medlemmar den ärevördiga staden Sigtuna med ett besök. Vädret var vackert och klart. Lite kallt var det men solen sken över såväl stad, ruiner som Mälaren. Besökarna gick runt och tittade på såväl några runstenar som de tre kyrkoruinerna sankt Lars, sankt Per och sankt Olov. Visst är det bra att kristendomen ligger i ruiner? Fast man kan inte gå in i ruinerna, ty rasrisk förefaller. Nu förfaller det ju som om rasrisk förekommer i hela landet men det är mer en politisk fråga än en kulturhistorisk. Den nuvarande kyrkan besöktes lite hastigt, men många epitafium fanns att beskåda samt några helgonbilder från medeltiden. Sigtunas rådhus från 1744 var dock stängt för säsongen och museet var  låst, det var ju måndag och då har museum ofta stängt. Några butiker hedrades även de med besök och kaffe med dopp intog på ”Tant Bruns kaffestuga” som håller till i byggnader med rötterna i 1600-talet.

Mer 1600-tal blev dt på hemfärden då slottet Wenngarn besöktes. Detta slott är mest känt för att greve Magnus Gabriel de la Gardie bodde här de sista åren av sin levnad. Efter att förlorat makt och status samt sina andra slott och herresäten fick greven behålla Höjentorp i Västergötland samt Wenngarn. Här skrev den fallne psalmer och avled 1686 trött på livet. Det nutida slottet fick sin utformning av arkitekten Jean de la Vallée på 1670-talet då greven fortfarande var en av d mäktigaste i det svenska riket. Nu är det endast några få takmålningar och kyrkan som är av intresse att betitta. Men Wenngarn har historia tillbaks på 11100-talet och självaste Gustav Vasa har varit en av ägarna.

Sigtuna

Sigtuna 2

Kristendomen ligger i ruiner. Men vi har inga sura miner!

Sigtuna 3

Kaffestugan

Venngarn

Slottet Wenngarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s