Den hedniske martyren Aslan Tsipinov

Aslan Tsipinov mördades 29 december 2010 utan för sin bostad i Shalushka i den ryska delrepubliken Kabardion-Balkaria. Dr Aslan Tsipinov var en 51 årig etnolog och historiker och hade publicerat flera skrifter och artiklar om folkkultur. Han var också anhängare av den traditionella religionen Adyghe Habze, en religion som var vanlig i Kaukasus innan islam kom.

De två männen som mördade dr Tsipinov gjorde det på order av den muslimske ledaren och terroristen emir Zakaria. Tsipinov ansågs vända bort folk från islam och istället hänge sig åt hedendom och avgudadyrkan. Tsipinov hade förut fått mottaga hot från muslimska fanatiker. Tsipinov var karabardier som räknas till tjerkessiska folken.

Adyghe Hazbe är den etniska religionen tjerkesser och närbesläktade folkslag tro på. Viktigaste guden i denna tro är Tha som är övergud. Thas symbol hammarkorset är även religionens symbol. Andra gudamakter är trickstern Sosruko, påminnande om våran Loke. Satanaya gudinna som är skördegudinna men också beskyddar hem och hantverk. Tlepsh som är smedernas gud, Emish en gud som beskyddar fåren. Schyble åskguden och Hytaeguash en jungfrugudinna som vakar över trädgårdar. Flera gudamakter finns. Religionen tros ha fått influenser från Hellas under antiken.

Omkring 3 % av folket i Kabardino-Balkaria bekänner sig till denna tro. Ungefär lika många är anhängarna i andra delrepubliker. Religionen har fått en renässans efter Sovjets upplösning. Muslimska makter försöker stoppa spridningen och Tsipinov kan med rätta sägas vara en hednisk martyr.

Ideella Kulturföreningen uppmärksammar dagen och hedar den mördades minne. Må Tha vaka över honom.

Aslan Tsipinov

Aslan Tsipinov

Satanaya

Gudinnan Satanaya

Tha kors

Guden Thas symbol, hammarkorset

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s