Advent och hedendom

Fyra makterAdvent brukar ju sedan början av 1900-talet firas med att ljus tänds. Ett ljus i veckan varje söndag inför juldagen. Många är de svenska hem som har en så kallad adventsljusstake med plats för fyra ljus. Ljusstaken brukar dekoreras med vitmossa eller renlav. Även små tillverkade flugsvampar men även tomtar kan finnas med. Det sista ger ju onekligen en liten hednisk touche till det hela. Men varför nöja sig med lite hedendom när man kan ha mycket av den varan?

I hedniseringens tecken kan man gott tända ett ljus varje vecka inför julen. Låt ljusen tändas till Oden, Tor, Frej och Frejas ära. Vilken ordning man vill fira gudamakterna är upp till var och en. Sedan kan man tända ljusen och ha i åtanke sina förfäder som firat jul och advent.

ljusstake

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s