Tankar om islam och islamister

Vi kallar alla som är anhängare av kristendomen för kristna. Vi kallar alla som tror på judendomen för judar. Vi kallar alla som bekänner sig till buddismen för buddister. Men vi kallar inte alla som tror på islam för islamister! Om religionens namn är islam då borde alla som tror på denna religion kallas för just islamister. Vi kallar inte alla kristna för jesuiter.

Tycker ni inte ärade läsekrets att det vore konsekvent att kalla alla Muhammeds anhängare för ett och samma namn? Vore det inte lika bra att kalla dem alla för islamister?

Om nu någon invänder och säger att islamist är beteckningen på en radikal form av politisk islam så kan motargumentet vara att alla monoteistiska religioner från mellanöstern är radikala och rent av extrema. Ingen av de tre religionerna judendom, kristendom eller islam är något annat än radikala och extrema. De tror endast på en gud och att det endast finns en sann väg att gå. Om många av dessa monoteister anser att de har rätt att tvinga folk att gå denna väg. Tolerans och monoteism är oförenligt. Så därför är det inte helt fel att kalla alla som tror på islam för islamister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s