Konstnärer del IX Arnold Böcklin

Arnold Böcklin 1827-1901 föddes i Schweiz men var efter studier i Tyskland och Frankrike under stora delar av sitt liv bosatt i Italien, hans fru var för övrigt från detta land. Senromantik och symbolism är genrer som Böcklin mest ägnade sig åt men även porträtt och landskap målades. I början av sin långa och produktiva konstnärsbana var det något motigt men sedan fick den schweiziske målaren en popularitet och berömmelse som en nu levande konstnär knappast skulle kunna räkna med. Många av Böcklins verk är inspirerade av väsen från den klassiska mytologin, kentaurer, fauner och tritoner. Många av dessa verk har tolkats som människans kamp mot naturkrafterna men de uppvisar ofta en drastisk humor. Arnold Böcklins mest kända verk är den mer stillsamma ”Dödens ö”. Detta verk som gjordes i hela fem versioner blev omåttligt populärt, ja det hände rentav att folk som köpt reproduktioner av dödens ö gjorde rena altaren runt den. Reproduktionstekniken hade i slutet av 1800-talet blivit väl utvecklad och kanske beror en del av Böcklins popularitet av att hans mest kända verk är från andra hälften av 1800-talet när mångfaldigande av bilder möjliggjorts? Dödens ö har inspirerat många diktare, musiker och målare. En av Böcklins svenska beundrare kallade honom ”penselskald”, döm själva om ni håller med.

Böcklin 1

Böcklin 3

E0702 BOCKLIN 7754

Böcklin 6

Böcklin 4

Böcklin 8

Böcklin 9

Böcklin 7

Böckelin 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s