Bartolomeinatten

Dubois

Bartolomeinatten

För att göra en lång historia något kortare, reformationen spreds i stora delar av västra Europa på 1500-talet, i vissa länder om riken fick den genomslag och dessa bröt med påven. Sverige, Danmark, England och Holland bröt med det gamla. Men även i de länder som förblev katolska fanns det protestanter så och i Frankrike. I Frankrike blev de flesta protestanter anhängare till kalvinismen. Rörelsens anhängare fick namnet hugenotter och ju fler de blev desto större blev motsättningarna inom landet. Hugenotter fanns inom alla samhällsklasser och även kungligheter antog de nya idéerna. Kanske så många som 15 % av befolkningen var kalvinister. Motsättningarna ökade och ledde till våldsamheter, tre inbördeskrig 1562-62, 1567-68 och 1568-70 utkämpades utan att något egentligt resultat följde. Utvecklingen underlättades inte av att kungen var omyndig, Karl IX som föddes 1550 blev kung då fadern dog 1560. Bland de verkliga makthavarna fanns Karls mor Katarina av Medici som var en mycket lojal anhängare till påvens tro. Försök att försona de båda religiösa grupperna gjordes till slut. Hugenotternas ledare var i början av 1570-talet Henrik av Navarra och amiralen Gaspard de Coligny.  Kungen Karl lX hade blivit myndig men fortfarande hade hans mor stort inflytande över honom. Som ett led i försoningen var det meningen att hugenotten Henrik skulle gifta sig med den katolska Margareta, kungens syster. Så skedde, augusti 1572 stod bröllopet, men den 21 augusti dagen efter festernas avslutande försökte en fanatisk katolik skjuta amiralen. Attentatet misslyckades men nu blev katolikerna som fruktade hämnd rädda, många hugenotter fanns ju på plats i Paris efter bröllopet och ledarna för katolikerna däribland Maria av Medici ansåg att det var bättre att förekomma än förekommas. Den unge och lättledde kungen övertalades att underteckna ett dokument som gav katolikerna rätt att döda alla hugenotter. Klockan tre på morgonen den 24 augusti, helgonet Bartolomeus dag 1572 gick katolikerna till attack, det blev en fullkomlig massaker på hugenotter, män, kvinnor och barn mördades. Henrik av Navarra räddade sig genom att konvertera men Gaspard de Coligny dödades och hans kropp kastades ut genom ett fönster. Blodbaden fortsatte dagarna därpå och skedde i flera städer, kanske dödades runt 10 000 hugenotter, varav 3000 i Paris den 24 augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s