Vulcanalia

Vulcanalia var den årliga festival som hölls i den romerska religionen för att hedra Vulcanus, eld och smedsguden i romersk mytologi.

Vulcanus äldsta helgedom i Rom, var Volcanal som ligger vid foten av Capitolium i Forum Romanum. Det fanns också ett tempel till Vulcan på Campus Marius. De tidiga etruskiska prästerna haruspices rådde romarna att helgedomar till Vulcan alltid skulle placeras utanför stadens gränser.

Vulcanus liknade gudar finns i andra religioner. Hans grekiska motsvarigheten var Hefaistos, eldens gud och smeder. I den etruskiska religion han identifieras med Sethlans.

Festernas till Vulcanus ära var både till för att prisa de positiva delarna av elden men också för att förhindra de negativa, eldsvådor och förstörelse som exempelvis vulkanutbrott.  Vulcanus sågs som en manlig, kraftfull alstringsgud

Under Vulcanalia festivalen tändes eldar till gudens ära i vilka levande fisk eller smådjur kastades som offergåvor.

Det är passande att fira en eldens gud i augusti, då är sommaren ofta som hetast runt Medelhavet.

Romarna associerade Vulcanus med jordbävningar, bränder och vulkanutbrott. Vulcanus måste blidkas efter den stora branden i Rom år 64 A.Y.P.S. ansåg många med denna brand i åtanke samt vulkanen Vesuvius utbrott år 79 lät kejsaren Domitianus 81-96 A.Y.P.S. inrättades ett nytt altare åt Vulcanus på quirinalen.

Befolkningen hade all anledning att tro på kraften Vulcanus representerade, förstörelsen av Pompeji och Herculaneum inträffade bara en dag efter den 23 augusti 79 e.Kr. Vulcanalia. Kanske de offergåvor som givits inte tilltalande honom?

Som smedsgud ansågs Vulcanus tillverka bland annat Jupiters blixtar men också många andra mytologiska föremål. Även andra som arbetade med eld som exempelvis kockar kunde ha nytta av denne gud.

Vulcanus var gift med Venus men äktenskapet var olyckligt då kärleksgudinnan bedrog honom. En del har menat på att Vulcanus var ful och vanskapt.

Troligen har Vulcanus förknippats med den germanske Völund. Båda har problem med sina fruar, båda är vanskapta, Völund blir stympad medan hans romerske kollega är född sådan. De är skickliga smeder. Båda kan man ha nytta av men de är farliga som fiender.

Vulcanus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s