Mina 10 dagar på Island

Tidigt i juli månad for jag ensam till det nordligt belägna Island för äventyr och rekreation. Målsättningen var att få ta del av naturen i form av turer till fots på vandringsleder i söder och eventuellt även i höglandet, samt ta tempen på Reykjavik.

Flyget tog mig direkt från Arlanda till Keflavik på 3 timmar, varifrån anslutningsbuss fanns som tog 45 min in till huvudstaden. Tog de två första nätterna på hostel och delade rum med andra ”backpackers” för att komma ner i pris. Jag hade 15 minuters promenad in till stadens centrum där sjöfararen och upptäckaren Leif Eriksson stod staty framför Hallgrimskirkja (stor betongkyrka och tillika landmärke). Ett bröllop hölls och klockorna ringde över denna nordligaste av huvudstäder.

Dagen därpå besökte jag nationalmuseet samt nationalgalleriet. Även om Island är en ung nation så har ön en ganska lång historia genom nybyggarland (diaspora), kristnanade, inbördeskrig, pest, satt under norsk och senare danskt styre för att slutligen bli självständigt då Danmark var ockuperat av Tyskland. De tidigaste fynden från vikingatid var mest spännande även om de kvarlevorna från kristna kyrkor var mer välbevarade och visade på imponerande sniden. Galleriet visade utställningar och installationer från olika tider och epoker. Både nationalromantisk konst och mer surrealistisk sådan ges plats. Ett sådant naturskönt land som Island får se sin natur avbildad om och om igen.

Efter drygt 2 dagar i Reykjavik gick min resa vidare. Planen var den att genomföra en populär vandringstur på ca 50 km kallad Laugavegur. Men dessvärre så var delar av lederna fortfarande igensnöade pga en kall och snörik vinter. Istället fick det bli den något kortare och mer sydligt belägna leden mellan naturreservatet Thorsmörk och Skógar, turen går även under namnet Fimmvörðuháls. Jag tältade två nätter i det vackra och lummiga Thorsmörk (Tors skog) och gjorde dagsutflykter därifrån. Det fanns där en campingplats och en slags fjällstation som även hyrde ut stugor, serverade mat och dryck, sålde kartor samt erbjöd nödvändiga faciliteter. En intressant grottformation som sågs var Alvakirkja, fantasifullt just kallad för en slags alvkyrka i naturmystikens tecken.

20150707_133333

20150708_125728

20150708_214002

20150708_224412

Vandringen från start till mål tog sedan ca 10 timmar med start runt kl 9 på morgonen. Turen gick från grönska och följde floder som glaciärerna gav ifrån sig. Höjdskillnaden var inte mer än ca 1000 meter men turen på 30 km samt packningen på ryggen tog på benen. Men ständigt belönades man med utsikter efter varje bestigen höjd, stundtals pulsande i snö. Även om jag promenerade ensam så fans det i regel alltid någon turistgrupp bakom eller i möte framför. Ett möte som fick mig att le lite var två korpar som flög förbi och kraxade. Vid ett annat tillfälle gick jag på en alternativ led och såg där inte en människa på 2 timmar (en högst ovanlig upplevelse). En av höjdpunkterna med denna led var där man passerade mellan två glaciärer, bland annat platsen vid Eyjafjallajökull där det var ett vida omtalat vulkanutbrott 2010. Vägen nedför mot Skogár gav en underbar kvällssol efter ett tidigare ihållande regn, här sågs även flera mindre vattenfall och betande får (lika naturlig del av landskapet vid detta lag som det ständigt forsande och fallande vattnet). Väl framme tältades det i anslutning till det imponerande vattenfallet Skógafoss med ett fall på 60 meter!

20150708_144215

Jag återvände tidigt dagen därpå med buss till Reykjavik och tältade på deras camping i stan, liggandes bredvid Reykjavik city hostel (bussar stannar och avgår utanför dessa populära och prisvärda övenattningsplatser). Campingen, som ligger 2 km utanför centrum, var en naturlig bas och plats för återhämtning inför nästa äventyr. En rastlös vilodag tog mig promenerandes ner mot havet och till den korta färjeturen till lilla charmiga ön Viðey. Här fanns mycket kulturhistoria samt en stor andel av Islands flora och fauna bevarad. Snorre Sturlasson hade visst varit där och bidragit till bygget av en stenkyrka. Jag knallade runt en timme, tog sedan en kall Carlsberg vid herrgården, fortsatte en timme till och fuktade strupen på nytt. Två av de finaste semesteröl jag åtnjutit på en fridfull plats bara ett stenkast från det mer hektiska Reykjavik.

20150710_162827

Senare samma kväll träffade jag en holländsk student och tillika vandrare/klättrare som delade bord med mig i campingens samlingssal. Av honom fick jag tips om att ta mina sista friluftsdagar vid Kerlingarfjöll i Islands högland. Han berättade om platsen med inlevelse och visade bilder av snörika fjäll som även i dalen bjöd på bubblande och rykande källor, en värld av is och eld – som där Muspellheim och Nifelheim möts. Följande morgon packade jag tidigt ihop tältet och knallade till busstationen och löste en biljett till dessa ”kärringberg” (namnet Kerlingarfjöll härstammar från en legend om en stor trollpacka som var dotter till Surt vilken en dag inte han in undan solen i gryningen och blev till sten, idag ståendes kvar som en ensam stenstod vilken sätter igång fantasin). Resan dit stannade även 30-40 minuter vid två andra sevärdheter, nämligen Geysir och det mäktiga vattenfallet Gullfoss.

20150711_130448

Vid Kerlingarfjöll stannade jag två nätter. Jag gjorde dagsutflykter på ca 5-6 timmar om dagen till Hveradalir (geothermal area) och besteg bland annat den snöklädda toppen Märing. Den stundtals stinkande fosforn och kontrasten av glaciärer å ena sidan och kokande pölar i marken å andra sidan var något overklig, tanken fördes definitivt till vikingarnas skapelsemyt. Fantastisk var känslan att bada i en naturligt varm pool och i nästa ögonblick doppa sig i den kalla forsen för att återigen värma sig. Stumma vader och trötta axlar mjukades upp och sinnet uppfriskades på naturlig väg.

20150711_184055

20150711_193631

Resan avslutades sedan med en natt vid Thingvellir National Park. Platsen står på Unescos världsarvslista och har fungerat som tingsplats på det oberoende Island i nästan 1000 år. Under 2 veckor var år reste delegationer från Islands alla hörn hit och kunde fredade lösa tvister, fatta beslut och säkerligen festa. Platsen var också den där den gamla seden symboliskt övergavs till förmån för Vite Krists lära (även om vart hushåll tilläts bedriva kult bakom stängda dörrar parallellt). Detta samman med Geysir och Gullfoss är del av en så kallad ”golden circle tour” och ligger tämligen nära Reykjavik varpå det trängs horder av turister här dagligen på dagsturer. Men jag besökte Thingvellir första dagen efter kl 18 och då var det tomt på folk och jag fick utforska i lugn och ro. Följande dag var besökscentret öppet och gratis guidade turer möjliga. Den som åker hit och har både tid och pengar kan dyka eller snorkla i det kristallklara vattnet mellan kontinentalplattorna som format denna plats.

20150713_211746

Island var ett fantastiskt resmål för friluftsliv och sinnesro. Här är förvisso dyrt men det är vackert, med levande landsbygd och inte ett enda Mc Donald’s! Vid ett återbesök så hyr jag bil eller motorcykel och ser resten av landet! Ps. Under resan läste jag den isländske nationalskalden och tillika nobelpristagaren Haldur Laxness bok ”Fria män” – helt fantastisk och rörande historia skildrad på ett mästerligt sätt (ett tips i semestertider).

20150707_201050

Text & foto /S

En kommentar på “Mina 10 dagar på Island

  1. Vi tackar för det intressanta reportaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s