Gudinnan Skades dag!

Första augusti säger legenden att den fromma änkan Elin eller Helena mördades och blev helgon. Men denna dag var helgad åt aposteln Petrus så dagen innan fick bli den mördades helgondag. Året mordet ägde rum är dock mera osäkert, troligen på 1100-talet.

Den fromma Elin bodde i Skövde och bekostade byggandet av kyrkor, bland annat Våmbs kyrka och Götenes. Hennes dotter var gift med en otäcking till karl som slog henne, hennes husfolk blev så upprörda att de slog ihjäl honom. Elin misstänktes ligga bakom mordet och hon gav sig ut på en pilgrimsresa, kanske rent av för att sona svärsonsdråpet? Hur som helst mördades hon av den dödes släktingar när hon kommit hem och skulle till invigningen av Götene kyrka.

Där Elin dog sprang det upp en källa, och en blind man som fick tag i hennes avhuggna finger drog det över sina blinda ögon och fick synen tillbaka. Senare tiders skrönor om sockerpiller som botar cancer är ingenting mot denna placeboeffekt! Värt att notera att exakt samma händelser sägs skett då Erik Jevardsson mördades i det som nu är dagens Uppsala 1161.

Både Erik och Elin levde på 1100-talet. De var fromma kristna, de dog en våldsam död, källor springer fram och blinda får synen tillbaka. Båda legenderna är så lika så det är troligen samma historia fast huvudpersonerna har olika kön.

Rent allmänt sägs det att bakom den kristne Erik den helige finns den hedniske guden Frej. Svearnas gud i allmänhet och asatrons fruktbarhetsgud i synnerhet. Troligen fanns behovet kvar av i Svealand av att ha en kult av en fruktbarhetsgud. Elin sägs komma från staden Skövde. Skövde har ofta sägs komma från ordet Skadevi som ska betyda Skades vi, vi är ett gammalt hedniskt ord för helgedom. Skade är ju jaktgudinnan i den fornkristna tron. Hon är en nordisk motsvarighet till grekernas Artemis och romarnas Diana. Det är nog inte för djärvt att gissa att bakom den kristna Elin finns den germanska jaktgudinnan Skade. Elin brukar ofta avbildas med en stav eller ett svärd, en något krigisk attribut, väl passande en gudinna vars namn ju betyder ”skada”.

18 maj är Eriksdagen en dag som mången hedning firar till Frejs ära. 29 juli är olofsdagen som de kristna säger är till norske helgonkungen Olofs ära men moderna asatroende säger är en dag till Tors ära. Då borde väl vi hedningar med gott samvete i hedniseringens tecken kunna fira Skade den 31/7?

Låt denna dag nu och i alla framtid vara en dag till Skades ära! Hell Skade!

Elin

Skövde kommunsvapen är ännu idag helgonet Elin. Elin kulten var stor under den katolska tiden och Skövdes första ”kändis” lockade folk till hennes grav och stad. Efter Gustav Vasas införande av reformationen gick Skövde tillbaka och blev mest en större bondby.

Skade 2

Skade jaktens gudinna är värd att fira den 31/7. Moderna hedningar verkar för framtiden så varför då inte införa en dag till Skades ära? De kristna tog över och gjorde våra gudar och gudinnor till helgon, nu tvättar vi av den kristna smutsen och ur det hedniska reningsbadet står står våra förfäders gudamakter i all sin hedniska prakt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s