Olsmässan

Olsmässan

Olsmässa 29 juli. 1030 denna dag stupade Olof den helige vid Stiklastad. Han blev som så många andra kristna som med vapen försökt utrota hedendomen helgon. Olofs attribut är en yxa och ibland sitter eller står hans helgon bild på ett troll som ska föreställa hedendomen mindre vanlig är det en drake han sitter på. Tor fiende Jormundgandr är en slags drake. Man kan säga att Olof ersatte Tor.

I det gamla bondesamhället sa man att höstsäden skulle vara mogen nu. ”Erik med ax och Olof med kaka”. Rent allmänt var tiden runt Olofsdagen svår för bönderna, då förråden började sina och den nya skörden inte var färdig ännu. Man skulle också sluta bada vid denna tid. Åskan går fortare sa man i Södermanland efter Olofsdagen och det bekräftar bara att bakom Olof finns den hedniske åskguden Tor.

Nyhedniskt förslag: Olof är en kristen motsvarighet till Tor. Tor var böndernas gud och mycket av kulten kring Olof var magi som skulle skydda skörden eller låta den bli riklig. Tor i hans funktion som bondegud och skördegud passar bra att uppmärksamma den 29 juli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s