Svenska statsministrar del II Carl Johan Thyselius

Svenska statsministrar del II Carl Johan Thyselius

Carl Johan Thyselius är inte känd för att ha utfört något stort. De få gånger man överhuvudtaget nämner honom är för att han var den förste statsministern som inte var adelsman. De två föregångarna hade blått blod i sina ådror.

Thyselius föddes i Södermanland 1811. Han var som nämnts inte adlig men fadern var biskop. Efter studier vid Uppsala universitet satsade Carl Johan Thyselius på att göra karriär som ämbetsman.

Karriären gick bra för Thyselius och han steg i graderna och blev häradshövding 1838. Två år senare blev Thyselius kopist i justitierevisionsexpeditionen och 1842 revisionssekreterare. 1856 kom titeln justitieråd och 1860 blev Carl Johan Thyselius statsråd och ecklesiastikminister. Efter en kort tid som statsråd blev Thyselius landshövding i Kronobergs län och president i kammarkollegium. 1868-1886 satt den blivande statsministern i riksdagen för första kammaren.

Vid 72 års ålder kallades Thyselius till posten som statsminister av Oscar II. Något motvilligt accepterade Thyselius utnämningen. Det syns som det var meningen att ämbetet bara skulle vara en mindre tid och så blev det. Kan vara värt att notera att Carl Johan Thyselius inte bara var den förste ofrälse utan även den äldste som blivit statsminister i Sverige.

Politiskt var Thyselius konservativ men också oberoende och stödde inga falanger.

Under Thyselius tid som regeringschef kan nämnas att strafflagen mildrades, vatten och brödstraffet slopades och kvinnornas myndighetsålder sänktes från 25 till 21 år. Vissa motsättningar inom den svensk-norska unionen mildrades då Norge fick utökade rättigheter inom unionen.

I början av 1891 avled den nu 79 år gamle Thyselius i Stockholm.

Carl Johan Thyselius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s