”Hakkors mellan lejon och örn.”

Svart vitt tjeckien

En ny skrift ska snart ges ut av Ideella Kulturföreningen med titeln ”Hakkors mellan lejon och örn, Tjeckiskt samarbete med Tyskland under protektoratet.”

Det är en mindre skrift på ca 10 A4 sidor och tar bland annat upp de främsta tjeckiska samarbetsmännen med tyskarma som Emanuel Moravec, ”Tjeckiens Quisling”, information om Vládni Vojsko, protektorat Böhmen-Mährens armé och Svatoválclavská Dobrovolnická Rota, även kallad SS Legion St. Weneclav. Men även att tjeckerna bytte från vänster till högertrafik och att över 97 % av alla tjeckiska män var medlemmar i ett nationalsocialistiskt parti samt om ungdomsförbundet Kuratorium, tjeckisk motsvarighet till Hitlerjugend.. Fotot ovan visar Kuratoriums emblem. Samarbete mellan tjecker och tyskar är ett område som för många är ett okänt ämne, men denna enkla skrift kan förhopningsvis ändra på det.

Den som är intresserad av Hakkors mellan lejon och örn kan höra av sig och få ett exemplar kostnadsfritt när den är tryckt. Ideella Kulturföreningen brukar ge sina medlemmar och bloggen Ideell Kulturkamps läsare en julklapp varje år och denna skrift får säga vara 2014 julgåva.

Beställning sker via e-post: ideellkulturkamp@hotmail.se

2 kommentarer på “”Hakkors mellan lejon och örn.”

  1. Fredrik Karlsson skriver:

    Det verkar vara extremt intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s