Martin av Tours och guden Mars

Martin av Tours

Martin av Tours var en herre från den romerska provinsen Pannonien. Han föddes troligen 316 och blev legionär i den romerska hären. Enligt legenden blev han kristen då han mötte en naken tiggare. Martin gav honom halva sin mantel som han delade med sitt svärd. På natten drömde Martin att tiggaren varit Jesus. Martin blev nu kristen och munk dessutom. Som legionär hade Martin varit i Gallien (dagens Frankrike) och där stannade han. Martin utsågs till biskop senare i livet. Men det ville han av någon anledning inte bli. Vår fromme Martin sprang och gömde sig hos en skock gäss, inte så smart då deras kacklande förrådde honom. Martin blev nu biskop om än en motvillig sådan, men hämnd måste utkrävas på de stackars djur som avslöjat honom, sedan dess äter man gås i början av november. Att gässen är stora och feta vid denna tid och slakt sker på hösten säger legenden ingenting om…

Men kristna helgon, Martin blev helgon och hans dag är den 11/11 brukar ofta vara hedniska gudar i förklädnad. Martin betyder ”den som tillhör Mars”. Mars är ju som alla vet en gud som romarna dyrkade flitigt. Liksom Martin brukar den romerska krigsguden avbildas med svärd. Gässen då? Jo dessa heliga djur, de var helgade åt gudinnan Juno ska ha med sitt kacklande räddat Rom en gång i tiden. Ungefär 1000 år innan Martin av Tours dagar ska kelter från Gallien (där sedan Martin höll hus) anfallit Rom. Men när gallerna försökte ta sig in i staden så varnade gässen på Kapitolium romarna som drev bort sina fiender.

Med denna sägen i Åminne är det kanske inte så svårt att gissa att Martin av Tours är den romerske Mars i kristen skepnad? Mars är ju den gud som germanerna identifierade med sin stridsgud Tyr.

Den hyhedning som idag firar ”mårtensgås” kan ju sända en tanke till den enarmade guden.

Mars

Mars krigsguden, är det han vi firar när vi äter gäss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s