11 november

11 november kl. 11  förmiddagen 1918 upphörde striderna på västfronten. Denna dag räknas som sista dagen av första världskriget. Frederna som skrevs under 1919-20 räknas inte som en del av det egentliga kriget. Året därpå började man främst i de länder som stridit för ententen uppmärksamma datumet för att därmed hedar de som stupade. 1920 lät man i Paris och London begrava en soldat var ursprung inte kunnat fastsällas. I Paris var skedde begravningen under Triumfbågen och i London i Westminister Abbey. Idén med detta var att alla som minst någon i kriget skulle få en grav att gå till. Senare spred sig idén till andra länder, även de som slagits för centralmakterna. I Sverige har dagen förstås inte uppmärksammats men i många länder är det helgdag. Röd vallmo är en blomma som förekommer som symbol för den 11/11. Det sägs att det beror på att denna blomma var bland de första som började komma tillbaka igen där skyttegravskriget rasade, men även att det röda ska symbolisera de stupades blod.

Ideella Kulturföreningen uppmärksammar dagen och sänder en tanke till de som stupade i första världskriget.

2 kommentarer på “11 november

  1. Johan skriver:

    Hörde att det även var Polens nationaldag idag kanske det är något samband.

    • ideellkulturkamp skriver:

      Polen blev ju en gång i tiden delat av Preussen (Tyskland), Österrike och Ryssland. När dessa länder kollapsade så passade Polen på att bli självständigt. Sverige nämns i den polska nationalsången kan ju tillägas. Angola har också nationaldag den 11/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s