Judesuggan

Judar och kristna må ha samma religiösa rötter, men gudarna ska veta att de bråkat med varandra långa perioder och ibland gör de så ännu idag. Sedan har det funnits de som från båda sidorna förkunnat tolerans och ömsesidig respekt. De första kristna kan bäst beskrivas som en judisk sekt, men tiden gick och kristendomen utvecklades till en egen tro. Ju mer tiden gick desto större blev skillnaderna mellan grupperna. När kristendomen först lyckades först bli statsreligion i Romariket och sedan expanderade till områden utanför dess gränser kom fler folkslag i kontakt med den nya läran, folk som inte hade något gemensamt med det judiska. För många av de nya kristna var judarna en helt främmande tro. Ändå lyckades bandet mellan kristna och judar bestå och även judar bosatte sig utanför det gamla Roms gränser. De kristna tillät inga andra religioner än judarna, ett bevis på att man än så länge inte helt brutit med varandra. Först på 11-1200 talet ökade splittringen och kristendomen blev på allvar antijudisk. Ett sätt att ventilera de antijudiska känslorna var via konsten.

Synagogan, judarna tempel avbildades som en kvinna med förbundna ögon, ett symboliskt sätt att visa att judarna vägrat ”se” Jesus som sin frälsare. Ett annat sätt, både råare men får man förmoda roligare var att göra så kallade judesuggor. Judarnas tro förbjuder dem att äta griskött. Samtidigt är griskött en av de viktigaste beståndsdelarna i europeiska folks matlagning. Judarna ansåg grisar som orena började nu avbildas diande suggor! Troligen är avbildningarna en pastisch på den gamla myten som säger att Romulus och Remus, den försnämnde Roms grundare diats av en varginna.

Judesuggorna avbildades i kyrkor men även i böcker, boktryckarkonsten gjorde sitt för att sprida antijudiska känslor. Uttrycket ”judesvin” kommer av dessa avbildningar. Intressant nog avbildas fortfarande judar diandes suggor men nu i den muslimska världen. Då både judar och muslimer inte äter gris kan symboliken bli både större och kraftigare.

Även I Sverige finns det judesuggor, mest känd är den i Uppsala domkyrka. Värt att nämna är att inga judar fanns på medeltiden i Sverige, så antisemitismens historia är äldre än judarnas historia i Sverige.

Blind kvinna

Kyrkan och synagogan, den senare med förbundna ögon.

Judesugga 2

Äldsta kända judesuggan, troligen 1100-talet. Tyskland.

Judesugga teckning Uppsala

Judesuggan i Uppsala domkyrka.

Judesugga 1

Avbildning av judesugga i bok. Även grisens anus väcker intresse hos de som diar.

judesugga iran

Iran och Israel är två stater som befinner sig i konflikt, så en iransk konstnär har gjort denna bild. Men ser inte grisen ut som en hund?

2 kommentarer på “Judesuggan

 1. Fredrik Karlsson skriver:

  Judar , Kristna och muslimer är samma skit i grund och botten! Skillnaden är att judarna är en ras.

  • ideellkulturkamp skriver:

   Det är något som ibland dyker upp, är judar en ras, ett folk, en religiös grupp? Inte end judarna själva tycks riktigt veta. De svarta judarna från Etiopien verkar inte alla gånger har så mycket gemensamt med de ortodoxa som går klädda i svarta hattar och har korkskruvslockar.

   Ur ett hedniskt perspektiv är religionerna judedom, kristendom och islam mer elelr mindre samma sak. En osynlig gud, helig skrift som måste följas stängt och en syn på kvinnor som är nedlåtande.
   Öknens religioner passar bäst i öknen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s