Bortglömda monarker del IX Magnus Henriksson

Nog är det väl märkligt att varje gång en dansk tar sig upp på Sveriges kungatron, så förvandlas han till bov? Kristian Tyrann är bästa och mest kända exemplet. Men här har vi att göra med en annan bov av det mindre kända slaget.  När Magnus föddes vet vi inte, fadern Henrik Skadelår av Danmark, dödades 1134 så sonen måste rimligtvis vara född senast detta år. Modern Ingrid Ragnvaldsdotter var barnbarn till kung Inge den äldre. Härmed hade Magnus anknytning till svenska kungahuset, om man nu kan tala om något sådant. Sverige är vid denna tid ett valrike.

1148 nämns Magnus för första gången i en dansk text. Han ska vara med bland vittnen som bevittnade undertecknande av ett dokument. 1100 talets första del var i Sverige en tid med svag kungamakt. Få regenter lyckades hålla sig vid makten en längre tid eller styra större områden. Ett undantag kan sägas vara kung Sverker den äldre som styrde ca 1130-1156. Sverker syns dock inte ha varit en stark regent. 25/12 1156 mördades Sverker på väg till julottan i Alvastra, anstiftaren sägs vara Henrik Skadelårs son. Magnus verkar dock inte lyckas bli kung utan den dödes son Karl tar makten i Östergötland. I norr och väster tar Erik Jerdvardsson makten. Magnus lyckas dock samla en här och möter 1160 Erik i det som är dagens Uppsala. Erik bevistade mässan i trefaldighetskyrkan och gick med sina män ut för att möta Magnus och hans män. Erik stupade och blev senare Erik den helige, Sveriges nationalhelgon. Eriks son Knut flydde utomlands.

Magnus var nu kung, om än inte över Östergötland. Han utsåg sin bror Ragnvald till jarl och lät donera egendom till Vreta kloster. Så mycket mer lär han inte ha hunnit utföra, för Karl Sverkersson samlade en här och de båda kungarna styrkor möttes utanför Örebro. I slaget som stod i januari 1161 stupar Magnus, den andre kungen av tre med detta namn i svensk historia.

Magnus Henriksson ligger begravd i det kloster där han donerat egendom till och där hans kungliga svenska släktingar villar, nämligen Vreta. Här finns det en grav som vissa säger är Magnus Henriksson andra säger att det är kung Magnus Nilssons grav. Magnus Nilsson stupade tillsamans med Henrik Skadelår vid slaget vid Foteviken 1134.

Magnus var gift med kungen av Norge, Harald Gilles dotter Brigida. Harald var gift med Magnus mor, så Magnus var gift med sin styvsyster! Någon dispens från kyrkan borde de rimligtvis fått. Några barn finns dock inte i källorna. Magnus drottning gifte sig sedan med den svenske jarlen Birger Brosa. Modern Ingrid överlevde sonen, däremot verkar brodern dött innan Magnus.

Magnus Henriksson

Sporrong lät på 1970-talet ge ut medaljer över svenska regenter. Fantasibilden av kung Magnus visar kungen och hans mor Ingeborg. Frånsidan visar drottning Brigida och hennes far, Magnus och sista maken Birger Brosa.

2 kommentarer på “Bortglömda monarker del IX Magnus Henriksson

  1. Fredrik Karlsson skriver:

    Det verkar tyvärr finnas ett förakt mot Danskar än i dag. Det märks vi trakterna kring Helsingborg. Lika intressant artikel som vanligt.

  2. Det är nog så att du får inte säga något om folk från andra länder och kulturer förutom danskar, finnar och norrmän och då passar en och annan på. Sedan får vi nog inte glömma att danskhatet börjar här. Hjälten Erik den helige mördas av en dansk. Kalmarunionen blev unionen med danskarna och 1600 talets krig mellan de rödvita och de blågula gjorde inte saken bättre. Det var ju först efter napoleonkrigen som danskar och svenskar började se varandra som broderfolk och inte problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s