Bortglömda monarker del VIII Filip Halstensson

Om man ska utse en vinnare i kategorin ”bortglömda monarker” kan man nog med god marginal utse Filip Halstensson till given vinnare. Förvisso finns det nog en och annan riksföreståndare från Kalmarunionens dagar som är lika bortglömda, men det finns alltid lite fakta att få fram om dessa herrar, och det är ju så att en kung är ändå lite förmer än en riksföreståndare, Sturarna må ursäkta.

Kung Filip är bortglömd, det finns frustrerande lite information om honom, men lite vet vi, med benämning på lite. Filip var son till kung Halsten och hans farbror var kung Inge den äldre som Filip efterträdde. Troligen hade Filip sin bror Inge, kallad Inge den yngre som medregent. Fast det är inte helt säkert. En annan uppgift säger att Filip regerade med brorsonen Ragnvald Ingesson, son till Inge den äldre. Denne Ragnvald kan vara den Ragnvald Knaphövde som slogs ihjäl av västgötarna efter kung Inge den yngres död.

Filip omnämns i Västgötalagens kungalängd som en god kung. Filips drottning Ingegerd var dotter till den mäktige norske kungen Harald Hårdråde som stupade i England 1066. Inga barn omnämns och troligen var äktenskapet barnlöst. Filip regerade troligen 1110-1118. När han dog tog brodern Inge den yngre över. Det har misstänkts att brodern ska låtit förgifta Filip men det är bara spekulation. Inge ska dock dött av ond dryck efter några år som ensam regent. Troligen ligger Filip Halstensson begrav i Vreta kloster i Östergötland. När utgrävningar gjordes i början av 1900-talet så hittade man lik som troligen (det är mycket som är troligt i historien om kung Filip) tillhört medlemmar av den ätt Filip tillhört och två av skeletten var enormt stora. Kanske var kung Filip rentav 202 cm lång och då kan man säga att han är både den mest bortglömde monarken, men också den störste!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modell av hur Vreta kloster kan ha sett ut. Troligen ligger kung Filips grav här.

2 kommentarer på “Bortglömda monarker del VIII Filip Halstensson

  1. Fredrik Karlsson skriver:

    Bra artickel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s