Slaget vid Breitenfeld

Sveriges största militära seger vanns vid Breitenfeld sjunde september 1631. Befälhavare på svenska sidan var kung Gustav II Adolf. Motståndarna, kejserliga och liga trupper leddes av den katolska motreformationens främste militära ledare Johann Tserclaes Tilly. Svenskarna var inte ensam vid Breitenfeld utan hade sachsiska trupper på sin sida. Dessa flydde dock i början av slaget tillsammans med sin ledare kurfurste Johan Georg. Endast ett sachsiskt regemente stannade och stred under hela slaget.
Slaget blev en enorm succé för de svenska vapnen, Gustav II Adolfs nydaningar inom krigsmakten hade utvecklat en ny stridskonst med bättre artilleri, fler snabbskjutande musketörer och ett mer offensivt kavalleri. Tillys trupper slogs enligt den så kallade spanska skolan med stora tunga men längsamma infanterikolonner och tungt rytteri som hellre stred genom att beskjuta sina fiender med pistoler än att gå i närstrid som de svenska ryttarna gjorde.

Svenskarna med sina allierade tros vara runt 40 000 – 42 000 man motståndarna runt 35 000. Svenskarnas artilleri leddes av Lennart Torstensson som var vid sidan av kungen en av nydanarna av detta vapenslag. 52 kanoner hade svenskarna medans Tillys sida hade runt 30.
Då Sachsarna flydde uppstod en kritisk situation på svenska sidan, men tack vare den ny stridkonsten kunde svenska trupper lättare förflytta sig och omgruppera. När katolikerna försökte dra sig ur slaget utbröt panik och många av soldaterna stupade då de förgäves försökte fly.
7600 soldater stupade på katolska sidan. 6000 blev fångar. Totalt förlorade de 70% av sina soldater och alla kanoner, även Tilly sårades under slaget.
Svenskarnas förluster i döda och svårt sårade var 2100 man. Efter slaget gick många av de 6000 fångarna med i svenska armén och på så sätt hade den svenske kungen mer soldater efter slaget än innan!
Slaget blev en vändpunkt inte bara för trettioåriga kriget utan även för den europeiska krigskonsten.

Breitenfeld

Slaget vid Breitenfeld. I bakgrunden ses Tillys trupper fly. De flyende närmast i bild är Johan Georgs sachsare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s