Bortglömda monarker del VII, Johan Sverkersson

Om vi frågar vem blev kung vid 15 års ålder, krigade i österled och dog ogift, vem svarar då inte Karl XII?
Men det är fel, i alla fall i detta fall. För den vi tänker på är Johan Sverkerson, den siste kungen av sverkerska ätten. Men för att berätta om Johan så måste vi nog berätta lite om sverkerska ätten och deras konkurrenter erikska ätten. Mellan 1130-1250 kämpade de båda ätterna om kungamakten i Sverige. Sverker ätten namngiven efter Sverker den äldre kom från Östergötland och den andra ätten, uppkallad efter Erik den helige härstammade från Västergötland. Den politiska men även den historiska kampen vanns av erikarna. Sverkerättens gravkyrka Alvastra i Östergötland är idag en ruin, om än vacker sådan. Den kyrka erikarna ligger i är Varnhem som finns än idag. Kungarna av Sverkers hus är borta i ”folkminnet”, medans anfadern Erik den helige är Sveriges nationalhelgon och symbol för Stockholm stad.

Allt nog. Johans far, Sverker den yngre miste makten 1208 och stupade två år senare i ett försök att återta kronan. Hans fiende Erik Knutsson tog nu makten men han avled redan 1216. Hans änka var havande då han dog. Sonen som föddes blev kung Erik läspe och halte. Kronan gick nu till Sverkers son Johan som var född 1201 och med den tidens syn på ålder en ung men myndig man. Påven och även den danske kungen hade helst velat se den unge Erik på tronen, men Johan fick stöd av faderns gamle medarbetare ärkebiskop Valerius. Johan kröntes till kung 1219 i Linköpings domkyrka. Kanske hade Sverige de första åren av Johans tid på tronen en slags förmyndarregering, men vi vet inte med säkerhet. Johan lät som tack för svenska kyrkans stöd ge prästerskapet utvidgade privilegier. Det verkar även som en myntreformation gjordes runt 1219. Förutom stöd av Valerius hade Johan även hjälp av biskop Karl i Linköping som var hans släkting samt av den mäktige jarlen Karl den döve.
1220 gav sig Johan Sverkersson sig ut på korståg mot hedniska balter, men han kom ganska snart i konflikt med såväl tyska som danska korsfarare. Johan reste snart hem igen. biskopen Karl och jarlen Karl stannade dock och båda dessa ”karlar” stupade kort efter då hedningarna anföll deras fäste Lehal i augusti 1220.

Våren 1222 vistades Johan på Näs slott på Visingsö. Här insjuknade han och avled i mars. Han begravdes i det närbelägna Alvastra. Fadern hade givit titeln jarl till Johan när han var barn, det ledde till att han fick öknamnet ”den byxlöse jarlen”, men när han dog vid 21 års ålder skrev man i västgötalagens kungalängd att ”hela Sverige sörjde honom.”
Johan var Sverkers son i andra giftet. i första giftet med Benedikta hade fadern inga överlevande söner men Johan hade några halvsystrar. En helsyster, Ingrid som blev abbedissa i Vreta kloster hade Johan. Den siste kungen av Sverkers ätt mor Ingegärd överlevde sonen med ca 10 år.

Johan Sverkerssons mynt

Mynt från Johans tid. Kanske hade Johan en örn eller drake som vapen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s