Vandringar i Uppsala

30 augusti besökte föreningen Uppsala. En lite vandring i staden gjordes och de kvarter som August Strindberg och Gustaf Fröding bott i när de studerade i staden besöktes. I domkyrkan pågår ett utställning, ”Himlen är här”, medeltida kyrkoföremål från olika delar av landet har här ställts ut. Mest intresse väckte Erik den heliges gravkrona som ställts ut samt Skogsbonanden. Denna bonad säjs avbilda Oden, Tor och Frej medans andra säger att de förmenta guda avbildningarna är kristna helgon.

Efter att besökt själva staden besöktes sedan Lillängens gravfält och det bärbelägna Läby vad. Sommaren 1521 höll Gustav Vasa här på tt bli tillfångatagen av danska knektar men fick hjälp att svenska ryttare. 1835 lät Karl XIV Johan resa ett minnesmärke. Sista anhalt denna gång blev Hågadalen och kung Björns hög. Denne kung Björn har i äldre tider förknippats dels med sagokungen Björn på Håga som omnämns i Hervarar saga, dels med den kung Björn som regerade då missionären Ansgar kom till Birka ca 830. Men högen är nog äldre än så, den kan rent av vara från bronsåldern.

Skogbonaden

Bonaden från Skog.

Erik den Heliges begravningskrona. Erik Jedvardsson, Sankt Erik.

Helgonkungens krona.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s