Bortglömda monarker del VI, Erik Trolle

Av alla våra bortglömda regenter kan vi nog med god marginal utse Erik Trolle som ”vinnare”. Ja regent är kanske inte rätta ordet, men han var riksföreståndare några månader 1512.

Erik Trolle föddes troligen omkring 1465. Han var som till Arvid Trolle och Kristina Jonsdotter Gädda. Fadern var unionsvän och ägde flera gods i både Danmark och Sverige. Sonen Erik tycks först haft planer på att bli en kyrkans man och studerade utomlands. Men han verkar ändrat sig, för år 1488 blev han riksråd för att några år sedan bli lagman i Närke och slutligen i Uppland.

Erik Trolle kom i konflikt med den starke mannen i svensk politik, Sten Sture den äldre. Som unionist såg Erik Trolle danske kungen Hans övertagande av makten som något positivt. Kungen lät dubba Erik Trolle till riddare. När efter några år Sten Sture den äldre tog makten igen stred först Erik Trolle mot honom, men förlikning ingicks. Stens Sture den äldre avled året därpå 1503 och ny riksföreståndare blev Svante Nilsson Sture. När denne i sin tur dog blev Erik Trolle av riksrådet utsedd till ny riksföreståndare. Detta skedde i Arboga i januari 1512.
Men Svante Nilssons son, den mer kände Sten Sture den yngre tog upp kampen. Sten Sture den yngre hade bondebefolkningens stöd samt kontrollerade de flesta borgarna i riket.
Samtidigt som Sten Sture den yngre på Mora äng valdes till ny riksföreståndare vädjade ärkebiskopen inne i Uppsala för att folket skulle stödja Erik Trolle. I Stockholm kom det senare nästan till strid mellan de båda sidornas knektar men ärkebiskopen medlade och förlikning ingicks. Erik Trolle erkände Stens Sture den yngre som lovade riksrådet mera inflytande. Erik Trolle kan sägas ha varit statschef i omkring fem månader.

Det var lugnt några år, sedan blev Eriks son Gustav Trolle mot Stens Sture den yngres vilja ärkebiskop. Far och son var anhängare till Kalmarunionen så riksföreståndaren lät fängsla Erik Trolle. Sonen Gustavs slott Stäket brändes ner och även han fängslades. Erik Trolle satt i förvar 1516-20. När Kristian II tog makten spelade Gustav Trolle en viktig roll i det som senare kallades Stockholms blodbad. När Gustav Vasa inledde sitt befrielsekrig flydde herrarna Trolle till Danmark. Erik Trolle fick dock av Gustav Vasa tillåtelse att komma tillbaka till Sverige 1528. Men redan två år senare avled nu Erik Trolle som var i sjuttioårs åldern. Erik Trolle ogillade reformationen men kunde inte påverka dess genomförande.

Erik Trolle var gift två gånger. Första äktenskapet slutade i tragedi då hustrun Ingeborg med tre av deras fem barn drunknade i Mälaren.
Andra äktenskapet var med Karin Eriksdotter som avled 1563, 34 år efter maken.

Erik Trolle var en lärd och begåvad man. Hans kunskaper i latin ska ha varit mycket stora och imponerat även på främmande sändebud. men som Gustav Vasa sa om Erik Trolle: ”Föga lämpad tillvärdsliga ting”.
Det hade nog den första vasakungen rätt i. Men vist är det en förtjusande tanke att Sverige en gång styrdes av ett troll!

Trolles vapen

Ätten Trolles vapen. Trollesläkten är känd från 1300-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s