Bortglömda monarker del V, Erik hedning

Historien om Erik hedning handlar lika mycket om Erik kristen. Bortglömda är dessa kungar, varför? Jo källmaterialet är extremt magert. De nämns på två håll i missionären Adam av Bremen i hans ”Historien Hamburgerstiftet och dess biskopar”. Adams bok är mest känd för att den beskriver det mytiska Uppsala tempel. Kung Stenkil dog 1066, han var kristen men när en ny kung skulle utses stod två kandidater mot varandra. Dessa två hette båda Erik, då som nu ett vanligt namn. Den ene Erik, han som var kristen tros vara son till Stenkil. De andre tros vara släkt med de gamla kungaätterna som hävdat släktskap med de gamla gudarna. Något år verkar man ha lyckats hålla fred med så blev det strid och båda kungarna stupade i det slag som följde. Alla stormännen i riket ska ha stupat de med, men det var nog överdrivet. Det verkar efteråt vara en hednisk motreaktion mot kristendomen, Adam av Bremen skriver att biskoparna som skulle till Sverige valde att stanna hemma. I äldre tider har man försökt postumt ge kungarna Erik och Erik regentnummer VII och VIII. Men vem ska ha vilket nummer?
Ett minne ska finnas efter striden och det är två takryttare på Kimstads kyrka i Östergötland. De är ju inte från 1067, men kan ändå vara värda att nämna. Den hedniske Erik for till Valhall, var den kristne Erik tog vägen vet vi inte.

Kimstads kyrka takryttare

Ryttarna på Kimstads kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s