Två krig, två slag, två segrar!

Två mindre, men ändå viktiga slag har Sverige utkämpat 17 augusti. Det första slaget vid Fyllebro 1676 och det andra vid Alavo 1808.
Här kommer en lite berättelse om de två striderna:

Slaget vid Fyllebro.

6000 svenskar tågades från Småland möte några kilometer utanför Halmstad en dansk styrka på ca 4000 man. Man hade fått besked om att staden belägrades och den svenske kungen kom till undsättning. Slaget varade mindre än en timme och svenskarna segrade. Danskarna förlorade 1500 man i döda och sårade och ca 2000 blev fångar. Av de som kom undan var de flesta ryttare. Den danske befälhavaren generalmajor Duncan var en av fångarna.
Svenska förlusten ska i antal döda varit 41 man.

Två minnesmärken finns till minne av slaget. Det mest intressanta är den så kallade Lützovstenen. Lützov var en officer i dansk tjänst som täckte den danska reträtten. Han ska ha nedkämpat 17 svenskar, inte dåligt då de svenska förlusterna var som ovan nämnts mycket små. Han sköts till döds, senare lät svenskarna visa prov på ridderlighet genom att resa minnestenen.

Slaget vid Fyllebro. även kallat slaget vid Halmstad var Karl XI första men inte sista militära framgång.
Svenska trupper som deltog var kavalleri från drabantkåren, Smålands ryttare, Västergötlands ryttare, livregementet till häst och riksänkedrottningens livregemente till häst. Två skvadroner dragoner ska deltagit samt infanteri från Livregementet, Skaraborgs, Dalarnas och Kalmars regemente och slutligen artilleri.

DIGITAL CAMERA

Lützov stenen

Slaget vid Alavo.

Under finska kriget stred vid Alavo 4000 svenskar, eller rättare sagt mestadels finnar mot en mindre rysk styrka. Slaget varade omkring två timmar och striderna runt Alavos gamla träkyrka och väster om denna som mest bestod av åkrar var intensiva. Svenskarna segrade och förlusterna ska ha blivit i döda och sårade runt 200 man. Ryska förlusten var nästan dubbelt så stor. Befälhavare på svenska sidan var generalen greve C J Adlercreutz.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s