Bortglömda monarker del II, Gustav VI Adolf

Är Gustav VI Adolf en bortglömd kung? Nja blir svaret, många svenskar var ju med då han regerade men hur många av dessa vet något om honom? Frågar man så säger folk att han var bra på att representera. Någon fyller i att han var intresserad av arkeologi, en annan att han odlade blommor. Men frågar man vad han gjorde politiskt då blir det tystare.

Gustav VI Adolf föddes 1882. Föräldrarna var kronprins Gustav, senare Gustav V och hans gemål Viktoria av Baden. Av farfadern Oskar I utnämndes han till hertig av Skåne. Det passade ju bra för skånska slottet Sofiero blev hans Gustav VI Adolfs favorit slott och han dog i Skåne 1973. Två bröder, Vilhelm och Erik hade han. Två gånger var Gustav VI Adolf gift, båda fruarna kom från Storbritannien Första frun med Margareta avled dock redan 1920 vid 38 års ålder. Med henne hade han fem barn. Andra gången blev det med Louise av Mountbatten, äktenskapet blev barnlöst. Louise blev drottning när maken besteg tronen och avled 1965. Båda äktenskapen blev lyckliga.
Värt att notera är att Gustav VI Adolfs mor kom från Tyskland där kejsardömet av Guds nåde var en levande realitet, där furstarnas personliga åsikter spelade en viktig roll. De båda fruarna kom från ett land där parlamentarism rådde och monarkens roll var konstitutionell. Drottning Viktoria ansåg att sonen var smittad av liberala åsikter och det stämmer nog. Sonen hade aldrig svårt för att samarbeta med vare sig liberaler eller socialdemokrater.

I 43 år var Gustav Adolf kronprins, under denna tid omvandlades monarkin men också samhället. Vid den stora försvarsstriden 1914 var han lojal mot fadern utåt, även om han ogillade en del av kungens, drottningens och högerns åsikter. När det demokratiska genombrottet kom uppmanade han tillsammans med fadern högern att acceptera författningsändringar som ledde till allmän och lika rösträtt.
Under andra världskriget var Gustav Adolf åter lojal mot fadern, när denne hotade med att abdikera 1941 så lät han förstå att han inte tänkte ta över. Kronprinsen var dock kritisk till en del av eftergifterna mot Tyskland. Som kronprins övertog Gustav Adolf ibland regentskapet då fadern var sjuk eller utomlands, första gången Gustav Adolf var regent var 1912. Under sin tid som kronprins främjade hertigen av Skåne såväl idrott som friluftsliv som nykterhetsrörelsen. Absolutist var han sedan en och annan bägare svingats i ungdomen. Humanistiska fonden bildades på hans initiativ.

1950 blev Gustav Adolf kung. Av alla sina företrädare på svearnas urgamla konungatron var Gustav VI Adolf den kung som utövat minst makt. Detta ska inte tolkas som ointresse. Sedan parlamentarismens och demokratins genombrott var den kungliga makten främst koncentrerad till regeringsbildning. Under Gustav VI Adolfs tid inträffade endast en regeringskris. 1957 lämnade bondeförbundet regeringen, de hade suttit med i socialdemokraten Erlanders regering men skillnader i synen om pensionsfrågan, dåtidens viktigaste inrikespolitiska fråga gjorde att bönderna under sin ledare Hedlund gick. Gustav VI Adolf förhandlade med regeringspartierna och lät Erlander sitta kvar och bilda en rent socialdemokratisk regering. Denna kris skötte Gustav VI Adolf ur parlamentarisk synvinkel korrekt, även om en och annan högerman hade hoppats på en ny statsminister. Under sin tid som regent hade Gustav VI Adolf bara två statsministrar, Erlander var regeringschef ända till 1969. Samarbetet mellan de två var utmärkt och kungen och hans statsminister blev något av folkhemmets radarpar.

Gustav VI Adolf styrde helt enligt parlamentarismens princip och stödde alltid sina ministärer. Ibland kunde det hända att någon eller några som av olika skäl ville uttrycka missnöje mot regeringen vill få kungen med sig men Gustav VI Adolf försvarade sina ministrar eller visade missnöje genom talande tystnad. Att som fadern ägna sig åt en egen politik bakom statsrådens rygg var inget sonen skulle drömma om. Gustav VI Adolf var påverkad av sina båda fruars hemland där monarken hade och ännu idag har rollen som en enade symbol som bara träder fram i kriser som exempelvis regeringskriser.
Vidare kan nämnas att Gustav VI Adolf vid sin första tid som kung begärde att regeringen skulle göra om konseljerna. Ärenden av likartad beskaffenhet sammanfördes nu under gemensamma rubriker och konseljerna gick nu lättare och snabbare. Gustav V kallades ibland för sina ”rådgivares rådgivare” och det verkar som även sonen under sina nästan 23 år på tronen ibland varit detta. Troligen har även Gustav VI Adolf påverkat någon utnämning av eller tillsättning av någon ämbetspost.
Om kungen kände till regeringens hemliga samarbete med NATO eller vad han tyckte om det vet vi ingenting.

När Haijbyskandalen uppdagades lät Gustav VI Adolf förstå att inga mer utpressningspengar skulle ges till Haijby. Kurt Haijby påstod sig haft en homosexuelle relation med Gustav V och utpressat hovet på pengar. Gustav VI Adolf fick ökad prestige för sitt uppträdande under skandalens uppdagande.

Gustav VI Adolf stora intresse var arkeologi, särskilt intresserad var han av den etruskiska kulturen, kinesiskt porslin där hans samlande gjorde honom till en expert av rang och odling av blommor, rododendron var nog favoriten i blomsterriket. Som kronprins men även som kung deltog Gustav Adolf på vittehetsakademins möten och såväl röstade som gav inlagor.

Den viktigaste insatsen Gustav VI Adolf gjorde som kung var att han räddade monarkin som statsskick. Kraven på republik var starka inom regering och riksdag. Men Gustav VI Adolfs uppträdande och genom att hålla sig till parlamentarismens principer och praxis tog han bröt udden på de största kraven. Monarkin blev kvar om än i förändrad form. Den nya grundlagen tog bort många av monarkens funktioner men Gustav VI Adolf räddade något och nu över 40 år sedan gamle kungen dog är Sverige fortfarande en monarki.

Alla positiva omdömen om den kloke, begåvade och vänlige monarken har gjort att det varit svårt att hitta kritiska omdömen. Inom ett område var Gustav VI Adolf inte alls tolerant och det var mot de prinsar inom Bernadottefamiljen som ”gifte ner sig”. Sönerna Sigvard och Carl Johan har berättat om mobbing och utstötning. Bertil fick till och med lova att inte gifta sig och först efter faderns död gifte sig Bertil med sin mångåriga sambo Lillian. Gustav VI Adolf var i synen på kungliga äktenskap mindre tolerant än sin far utan tycks i dessa fall brås på sin ståndsmässiga och ståndsmedvetna mor som inte heller hon hade något till övers med äktenskap mellan kungliga och icke furstliga.
Gustav VI Adolfs förhållande med sin bror Vilhelm var långa tider ansträngt och det verkar vara likadant med äldste sonens fru Sibylla. Äldste sonen med samma namn som fadern avled 1947 och det vållade en stor kris inom kungahuset. Gamle kungen, som han ibland kallats hade inte tyckt om Silvia.
Sedan Gustav III infört titulära hertigdömen 1772 är Gustav VI Adolf den ende kung som aldrig delat ut några. Men det fanns heller ingen att ge hertigtitel under hans tid. Gustav VI Adolf är den förste svenske monarken sedan drottning Kristina som inte är begravd i Riddarholmskyrkan. Vid kungliga begravningsplatsen vid Haga vilar han med sina två fruar. Det var Margareta som tog initiativ till begravningsplats där.
Gustav VI Adolf blev 90 år, hans valspråk var ”plikten framför allt.”

Gustav VI Adolf

Monogram Gustav VI Adolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s