2000 år sedan den förste kejsaren dör.

Augustus byst

Augustus, eller som han egentligen hette Cajus Julius Caesar Octavianus föddes i september 63 före Kristus. Hans släkting Julis Caesar lät adoptera honom. När Julius Caesar mördades gick han samman med den dödes vän Marcus Antonius och kämpade mot mördarna. I det inbördeskrig som följde stod dessa två som segrare. De lät sedan dela upp styret av dt romerska riket mellan sig. Men det kom till brytning och krig. Marcus Antonius hade allierat och gift sig med Egyptens härskarinna Kleopatra VII som tidigare haft ett förhållande med Julis Caesar.
Kriget avgjordes år 31 f.kr i det berömda sjöslaget vid Actium. Både Marcus Antonius och den egyptiska drottningen tog sina liv. Egypten inlemmades i Romarriket och det gjorde även Galatien och Kappadokien blev en lydstat för at nämna några erövringar.

Octavianus knöt de högsta romerska ämbetena till sin person. Han blev överstepräst, befälhavare och ledare för senaten. Senaten gav honom hederstiteln ”Augustus” år 27 f.kr och det är nu Rom börjar sin kejsartid.
Augustus lät införa den romerska freden ”Pax Romana” och den började symboliskt med att han lät stänga guden Janus tempel i Rom. Dörrarna var bara stängda då det var fred och det hade varit öppet i hundratals år. Den romerska freden varade till 180 e.Kr.

Augustus lär utveckla vägnätet, rensade Medelhavet från sjörövare, förbättrade och effektiviserade beskattningssystemet. Han lät även bilda den kända romerska elitstyrkan pretoriangardet.
Augustus stödde de romerske poeten Horatius och lät Vergilius och Varius skriva det romerska nationaleposet ”Aeneiden”.
Som byggherre i Rom lät han färdigställa Basillica Julia, som Julius Caesar påbörjat och lät även för att nämna några få exempel Augustus Forum och Caesars Forum. Världshistoriens förste kejsare lär ha sagt ”Jag övertog en stad av tegel och lämnade en av marmor”.

Vid 76 års ålder avled Augustus 19/8 år 14 e.Kr. Vid hans likbål släpptes en örn som symboliskt flög mot himlen för den romerska senaten hade förkunnat att han nu skulle dyrkas som en gud. Månaden han dog i sextillis bytte sedan namn till augusti.

Augustus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s