Om vår fru och andra fruar.

Antiken:
Kybele var en gudinna vars kult uppstod i Anatolien och spreds västerut till hellas och vidare runt Medelhavet. Romarna tog till sig gudinnan och hon hennes kult blev officiell 204 f.v.t. Tiden mellan 15-28 mars firades festivaler till Kybeles ära. Viktigaste dagen var den 24 för då var det blodsdagen eller som det hette dies sanguinis. I berättelserna om Kybele återfinns Attis som var hennes älskare och tillbedjare. Attis dör men återuppstår tack vare gudinnan. Delar av detta tema gud som dör men återuppstår tog de kristna till sig.
Kybele avbildades ofta sittande i en vagn som drogs av två lejon och det kan ju påpekas att Freja ibland kommer farande i en vagn som dras av katter. Troligen är Frejas dragdjur inte vanliga huskatter utan lodjur som ju har en viss likhet med lejon.
Kybele kallades av sina tillbedjare ”Alma mater” stora modern och var en viktig fruktbarhetsgudinna även om hon likt sin nordiska motsvarighet har andra funktioner.

Kristendomen:
De kristna som aldrig egentligen uppfann egna seder tog över delar av ovanstående Kybelekult. Vid tiden runt 24-25 mars firar de bebådelsen. Javhe gjorde enligt sägnen Maria havande med hjälp av ärkeängeln Gabriel. Gabriel har förövrigt namnsdag dagen innan bebådelsen dvs den 24 mars. Bebådelsen sker nio månader innan Jesus föds.

Sverige:
Jungfru Maria Bebådelsedag var förr helgdag men är det inte längre. Idag är dagen mer känd som ”våffeldagen” då man äter denna rätt. Våfflor påminner lite till namnet om ”vårfru” och därav har traditionen kommit. I vissa delar av Sverige har det funnits tradition med vaffelget. denna get som i stort påminner om den mer kända julbocken. Annars är transederna i södra och mellerst delen av landet mer kända. Tranan som var och är en symbol för våren kom nu tillbaka och man sa att ”tranan bär ljus i näbb”, med det menade man att nu skulle man inte använda ljus längre inomhus. Folk har även in i modern tid klätt ut sig till trana och ”sprungit trana”. Man gick då runt och gav bort brev och kort och på dessa var det målade tranor. Än idag är trandansen vid Hornborgasjön i Västergötland för många en viktig vårtradition. Barfotasprigning för att få ett bra skördeår är också det en sed som förknippas med vårfrudagen.

Nyhedendom:
Vår fru är Freja säger nyhedningarna. De sänder en tanke till den nordiska fruktbarhetsgudinnan när de kristna äter våfflor utan att de egentligen vet vad de firar.

Kybele

En kommentar på “Om vår fru och andra fruar.

  1. ideellkulturkamp skriver:

    Hell vår fru!
    Hell vårens fru!
    Hell Freja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s