2070 år sedan Julius Caesar mördades!

Den 15 mars, idus martiae 44 år före vår tidräkning mördades en av världshistoriens mest kända personer, Julius Caesar. Om denne man som fortfarande är känd även av dem som har liten eller ingen historiekunskap ska här inte ordas mycket. Han föddes år 100 fvt i den romerska överklassen. Han började tidigt sin politiska karriär och med den även sin militära. Han bekämpade pirater i Medelhavet stred mot kelter och germaner, erövrade Gallien och gjorde slut på det politiksa kaos och inbördeskrig som hotade att förstöra Rom son nation.Han var även med och deltog i kalenderreformationen som ledde fram till den julianska kalendern. Han var diktator och det fanns de som frultade att han hade som planer på att göra om Rom till en monarki. Planer på att mörda honom gjordes och den 15 mars dödades han. Mördarna hugg honom med 23 dolkstygn. Bland mördarna fanns hans vänner Cassius och Brutus. Men att Caesar ska ha sagt ”Et tu, Brute” är en skröna som Shakespeare hittat på nästan ett och ett halv millenium senare. Mordet kunde dock inte hejda utvecklingen. Mördarna trodde de skulle hyllas som hjältar men folket visade sin avsky mot dem. Ett kort inbördeskrig utbröt och vinnaren var Octavius, Caesars släkting som sedan blev Augustus, Roms förste kejsare.

Julius Caesar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s