Belägringen av Maastricht

I slutet av 1813 hade Karl Johan Sveriges kronprins lett nordarmén betående av svenskar, ryssar och preussare vid Leipzig för att därefter sända sina trupper mot Danmark som kapitulerade i januari 1814. Kriget var dock inte slut och de allierade gav order om att Karl Johan och hans trupper skulle fortsätta söderut.

Efter en tid marscherande tog svenska trupper och ryckte in i det som idag är Nederländerna och Belgien men som då tillhörde Napoleons Frankrike. Svenska trupper tillsamans med ryska kosacker fick order att belägra staden Maastricht som hölls av franska styrkor. Ledare för belägringen blev Johan August Sandel känd från finska kriget 1808-09. Smålands dragoner, Västgöta, Västmanlands, Närkes, Skaraborg och Elfborgs regementen deltog samt artelleri och de ovannämnda kosackerna. Belägringen började den åttonde mars och på kvällen samma dag inleddes beskjutning. Dagen därpå gjorde fransmännen ett utfall som dock slogs tillbaka. Några större strider förekomm sedan inte längre men en del beskjutning pågick. Skaraborgs regemente ska avlåsat över 3200 kulor. Den tredje april var det en del strider och troligen var det västmanlänningarna som var de sista som stred.

Kort därpå kom bud att Napoleon gett upp. Maastricht gav upp staden för de svenska trupperna. Belägringen av Masstricht var sista gången som svenska trupper stred på kontinenten. sex svenskar stupade och 35 sårades under den nästan månadslånga belägringen. Svenskarna begav sig sedan norrut för att deltaga i den sista striden. Den mot Norge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s