Fastlagen

Fastlagen är en rörlig helg som infaller före påskfastan som är de fyrtio dagarna före påsk. Under fastan ska man avstå från mat och dryck så fastlagen blev en tid med extra mat och dryck. Fastan försvann under reformationen men fastlagen blev märkligt nog kvar.
Fastlagen är tre dagar. Fastlagssöndagen som även kallas köttsöndag, blåmåndag och fettisdagen. Köttsöndag kräver inte någon större förklaring. Blåmåndagen tros ha sitt namn efter att det denna dag var blå altardukar i kyrkorna och fettisdagen är den dag då semlor äts. Sistnämnda dag har även kallats vittisdag. Det vita har dagen efter det vita vetemjöl som man bakat med. Nuförtiden är det mest tisdagen som uppmärksammas för det är den dagen ,man enligt tradition ska äta semlor. Föregångaren till semlan var ett bakverk som kallades ”hetvägg”. Kung Adolf Fredrik avled tisdagen den 12 mars 1771 efter att ha ätit hetvägg!

Andra seder som förekommit vid fastlagen är utklädningseder, fastlagsris och på sina håll en rituell piskning med riset. Lite erotiska undertoner kan nog finnas med i denna sedvänja som nog är på utdöende. Byalagen brukade på måndagen i fastlagen ha möten. Slå katten ut tunnan var en sed i Sydsverige. Man stängde in katten i en tunna som hängdes upp oh ryttare skulle sedan slå med ett käpp på tunnan. Tunnan gick sönder och den som lyckats slå sönder tunnan fick titeln kattkung och var hedersgäst på festen som följde. Sedan ändrades seden så att en vinflaska inlindad i halm fick ersätta katten.

Åka långt lin förekom på sina håll om det var vinter då fastlagen inföll. Kälkar bands ihop och man åkte i backar. Ju längre man kunde åka på dessa kälkar desto bättre skulle linskörden bli. I vissa svenskbygder i Finland har man istället anordnat skidtävlingar.

Fastlagen är som nämnts rörlig och kan som tidigast infalla första mars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s