Trettonhelgen.

Trettonhelgen är julen sista högtid.
Femte januari är trettondagsafton och sjätte januari är trettondagen.
I runkalendern är den sjätte januari prydd med en stjärna och ett horn.
Stjärnan symboliserar den stjärna som ledde de tre vise männen. Hornet att det fortfarande är jul och fest.

Enligt de kristna kom det vise män för att hedar Jesusbarnet. Då gåvorna var tre, guld, rökelse och myrra har man ansett männen som senare ansågs vara kungar vara just tre. Namnen på dessa har varierat men de vanligaste på våra breddgrader är Caspar, Melchior och Balthasar.

Det finns de som menar på att de tre vise männen ligger bakom d tre kronor som finns i det svenska riksvapnet. Albrekt av Mecklenburg sägs ha instiftat detta vapen på slutet av 1300-talet.

Det är nu när de hyllar Jesus som konung som man kan säga att Jesus blir den han är enligt den kristna läran. En del kristna var påstått att Jesus föddes just nu vid trettonhelgen men i väst fick födelsedagen bli den 25 december.

I det gamla Egypten firades den sjätte januari en fest till guden Osiris ära. Osiris var en gud som påminner lite om Jesus Kristus. Han dör och återuppstår. Den sjätte januari var det en reningsfest vid Nilen till hans ära med något som kan liknas vid vuxendop eller heliga bad.
Osiris bildade även en treenighet med sin fru, gudinnan Isis som även dyrkats på germansk område och sin son Horus. Set, Osiris bror dödar Osiris som dock återkommer till livet tack vare Isis. Set har påverkat de kristnas bild av Djävulen. Den Egyptiska treenigheten var mer genomtänkt än den kristna med sin fader, son och helig ande. Man har ju fader, son och moder. Troligen så omvandlades modern till just helig ande.

Nyhedningar tar på sina håll och uppmärksammar trettonhelgen. Men de tre heliga konungarna/de tre vise männen är då de tre stora gudarna Oden, Tor och Frej.

I äldre tider i Sverige gick det vid trettonhelgen omkring så kallade stjärngossar. De bar på en stjärna och sjung. Tiggde gjorde de också.
Man ska inte tro att detta liksom andra utklädningsseder där man sjung och tiggde var så vänt och rart. Tvärtom. Redan 1655 står stjärngossar inför rätta. Många myndighets förbud följer sedan på lokalt håll. Sista var 1808. 1875 beslagtar myndigheterna i Ystad stjärnor.
Stjärngossarna var utklädda. En del var de tre vise männen, någon kunde vara Josef, Marias make och Jesus styvfar. Herodes kungen som gav order att döda de förstfödda barnen spelade ofta en slags huvudroll. Judas med pungen var den som tog upp gåvorna. Judas var den av Jesus lärjungar som förrådde honom. Det fans lite inslag av antisemitism i detta julspel.

Helt utdöd är väl inte stjärngossarnas upptåg. Många kyrkor har ännu idag julspel vid den trettonhelgen och stjärngossarna brukar vara med vid Lucia. Det sistnämnda är ju lite tokigt å de heliga männen kommer nästan två veckor för tidigt till Jesu födelse!

Vid trettondagen brukade förr arbetsförbudet som rått under julhelgen avslutas.

2 kommentarer på “Trettonhelgen.

  1. Fredrik Karlsson skriver:

    Detta är en mycket trevlig sida! hoppas ni fortsätter lägga ut artiklar.

  2. Tackar!

    Mer artiklar kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s