Gammelnordisk kalender och nyårsny.

Då det är ett nytt år kan det kanske vara på sin plats att nämna lite om månaderna. I äldre tider och på sina håll fram till 1800-talet hade man andra namn på månaderna än vad vi har idag. Månaderna infall väl inte heller riktigt som de moderna. Och det är troligt att de haft lite olika tidsinfall beroende på var man bott.

januari torsmånad
februari göjemånad
mars vårmånad
april gräsmånad
maj lövmånad
juni sommarmånad
juli hömånad
augusti skördemånad
september höstmånad
oktober slaktmånad
november vintermånad
december julmånad

Månaderna vad vi än kallar dem är tolv stycken och de är förstås uppkallade efter månen. 29.5 dygn tar det för solen att varva månen.
Idag har månen inte så stor betydelse men förr ansåg man att den näst viktigaste himlakroppen efter solen kunde ha stor inverkan på folks liv.
Bland de viktigaste inverkan månen kunde ha var nyårsny. Hur detta har räknats har det dock varit delade meningar om. Om nyårsnyet ska räknas från första nytändningen efter vintersolståndet eller julafton.
Kom nyårsnyet sent trodde man att nästa vinter skulle bli lång.
Giftasvuxna flickor skulle enligt gammal tradition första nymånen ge sig ut och niga tre gånger för månskärvan och läsa följande vers;

”God dag nyårsny.
Säg mig vems bröd jag skall baka.
Vems säng jag ska bädda.
Vems barn jag skall föda!”

På Island fanns det en sed att hälsa nyårsnyet. Husbonden ska hälsa thorri och hans fru gòi. Jämför med namnet på de två första månaderna.
Torsmånad börjar ju året med och i göjemånadens början firas disblotet med Freja i spetsen. Kanske är årets andra månad helgad åt den nordiska trons mäktigaste gudinna?

Mer vanligt var nog att man önskade sig något av månen. Man bugade sig mot månen och uttryckte sin önskan inför det kommande året. Påminner väl lite om vår tids nyårslöfte. Skillnaden är väl mest att man även brukar lite månmagi.

Hälsningen av nymånen skulle ske på förmiddagen då det började mörkna. Nykungen som man också kallade nyårsnyet hälsades långt fram i tiden i södra Sverige med följande;

”Välkommen Nykonung,
välkommen herre,
med korn och med kärne,
med fläsk och med bösten,
med gott öl om hösten!
Föd ko i bås,
ge havre åt gås,
galtarna i skogen,
tröskarna på logen,
fiskarna i floden!
Föd ko i bås!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s