1950 år sedan Masada föll

1950 år sedan Masada föll

Den 16 maj år 73 alltså för 1950 år sedan föll den judiska fästningen Masada. Fästningens fall innebar slutet på det judiska kriget som utkämpade 66 -73. Missnöjet med det romerska styret berodde mycket på att judarna hade svårt att acceptera det romerska rikets policy att folk skulle delta i kejsarkulten. Romarna var mycket toleranta ty polyteister brukar ju vara detta men man önskade att folket i imperiet genom att offra till kejsaren genius, dennes ”skyddsande” därmed bevisa sin trohet som medborgare och undersåtar. Judarna med sin fanatiska monoteism hade svårt för detta. Fullt uppror utbröt år 66. Det hade tidigare varit flera uppror och det var nog aldrig helt lugnt och fridfullt i denna del av det romerska riket.

Kriget blev hårt och grymt. Men judarna kunde i längden inte vinna mot den romerska hären som tr år efter upproret stormade Jerusalem och bland annat plundrade templet där som var en av judarnas heligaste platser. Kriget var i det närmaste slut. En del judar fortsatte dock upproret på landsbygden och det var här det sista egentliga motståndet leddes från ökenfästningen Masada som byggts några generationer tidigare och stod färdig cirka 141 före vår tidräkning. Seloter kallades den fanatiska judiska grupp s var med och startade kriget år 66. Masada blev ett tillhåll för en än mer radikal utbrytargrupp kallad sicarii. Dessa vägrade ge sig men de trakasserade även andra judiska grupper och av olika anledningar inte ville stödja dem. Sektens medlemmar ska rentav dödat 700 judar i oasen En-Gedi.

Masada började belägras ty fästningen liggandes högt uppe bland berg och klippor omkring 400 meter över havet kunde inte besegras på annat sätt. Den romerske befälhavaren Lucius Flavius Silva och hans tionde romerska legion försökt med en del andra trupper inledde belägringen. Motståndet leddes av Eleasar ben Yair, en fanatisk monoteist som hade nästan tusen medlemmar i fästningen men då är även kvinnor, barn och andra icke- stridande medräknade.

Under slit och möda lyckades romarna bygga dels en ramp upp till fästningen men också flera belägringsvapen.

Eleasar ben Yair insåg att romarna förr eller senare skulle segra. Men han beslutade inte att hans män skulle de i en sista heroisk strid. Nej han övertygade männen att döda sina familjer och sedan säger sägnen att männen drog lott. De tio som fick lotterna dödade de övriga och sedan varandra. Två kvinnor och fem barn gömde sig när det kollektiva självmordet utbröt och berättade för romarna vad som hänt. Den monoteistiska fanatismen var besegrad. Idag firar fanatiska sionister fästningen Masada och fred lär det aldrig bli så länge folk tror på endast en gud. Vi behöver en ny Lucius Flavius Silva!

Lucius Flavius Silva, den romerske befälhavaren över den tionde legionen.

Masada i modern tid.

5 kommentarer på “1950 år sedan Masada föll

  1. Hedningen skriver:

    Det var verkligen vad jag kallar ett intressant jubileum. Mycket som händer i det sk ”Heliga” landet just nu, men varje land inklusive vårt är heligt för de som råkar bo där. Flavius Silva är inte långt borta, inte den Israeliske Armégeneralen Yigael Yadin som lät gräv ut hela borgklippan på 1950-talet och vidare framåt. Ska man alls bege sig upp på klippan, får man använda den ramp, som Caesars gamla 10:e germanska legion byggde, fastän dess soldater bytts ut – de tjänstgjorde ju bara 20 år i stöten, men jag ägnar Masada ett eget inlägg till – förutom det här…

  2. […] Hedniska Tankars granne i den Asatrogna Bloggosfären, Ideell Kulturkamp – passade på att påminna oss alla om att det … […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s