Macbeth, en samisk historia

Macbeth, en samisk historia

En av de kanske märkligaste filmatiseringarna av Wilhelm Shakespeares tragedi Macbeth är den som Bo Landin och Alex Scherpf regisserade 2004. Skådespelarna var verksamma vid Samiska teatern och Toivo Lukkari spelade huvudrollen Macbeth och Anitta Suikkari hans maka. Intrigen i dramat är så känd att den inte ska beskrivas mer här men det som gjorde uppsättningen så annorlunda var att den framfördes på samiska och spelades in i och runt Ishotellet i Jukkasjärvi. Något egentligt samisk drama är det inte men en konstnärlig upplevelse som fick beröm för det vackra naturbilder men också kunde upplevas som något stelt. Fast kan man begära något annat i kylan? Filmen första pris i den europeiska filmfestivalen för film på minoritetsspråk två år senare. Det ska tilläggas att Macbeth är den första långfilmen 84 minuter lång i Sverige som gjordes på samiska.

OriginaltitelMacbeth
FilmtypLångfilm
KategoriSpelfilm
RegiBo Landin Alex Scherpf
ProducentBo Landin
ManusNils Isak Eira Alex Scherpf
FörlagaMacbeth (Pjäs)
ProduktionslandSverige Norge
ProduktionsbolagScandinature Films AB
UtmärkelserPris Visa utmärkelser
ÅldersgränsTillåten från 11 år
DialogspråkNordsamiska
Sverigepremiär2004-12-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s