Stockholm besöktes den nionde december

Stockholm besöktes den nionde december

Nionde december besökte föreningen huvudstaden. Två av de fyra deltagarna bor i staden men en deltagare kom från Västergötland och en från Uppland. Det var meningen att Jordbrogravfältet skulle besökas men problem med tågtrafiken gjorde att resenären från Uppland blev kraftigt försenad så detta besöksmål ströks. I åratal har det varit förslag att föreningen skulle besöka Strindbergsmuseet och nu blev det äntligen av. August Strindberg kräver knappast någon presentation men det ska sägas att museet är inrymt i den bostad han levde sina sista år på Drottninggatan 85. Förutom den vanliga basutställningen pågick med titeln Strindberg och skräcken eller för att låna några rader från museet: ”Strindberg kanske inte är känd som skräckförfattare, men i hans verk vimlar det av vampyrer, spöken, dubbelgångare och levande döda. Utställningen fokuserar på det mörka, kusliga och oförklarliga i Strindberg verk. Sådant som ger oss kalla kårar.”

Efter att ha lämnat titanens bostad besöktes hans staty som står ett stenkast därifrån. Restaurang besöktes en italiensk sådan för det är svårt att hitta något traditionellt svenskt och föreningen föredrar europeisk mat och inte utomeuropeiskt. Mat åt och öl dracks och föreningens ordförande tog upp att den nionde december är en märkesdag inför julen då det gäller bland annat julöl. Sedan blev det livsrustkammaren. Föreningen har besökt denna plats många gånger och var inte helt okänd för någon av de fyra deltagarna. Förutom den traditionella utställningen pågick en om enhörningar och Enhörningar eller som undertiteln lyder tror du på mig så tror jag på dig tog upp detta fabeldjurs betydelse i konsten och kulturen. En annan delutställning handlade om kungligheter tecknade i så kallade mangastil. Lite kul men man ska nog inte vara över tolv år för att uppskattat det på rätt sätt. Färden gick vidare till Stortorget där julmarknad pågick och kafé besöktes.

På färde genom gamla staden köpte en deltagare två gudastatyer i en butik förställande Balder och Ostara. Senare blev det på kvällen avslutning på centralstationen där öl dracks och en liten ceremoni hölls till de två gudamakternas ära. Första gången någon blotar där?

Från Strindbergs bostad numera museum.

Från Strindbergsmuseet.

Herr nationalförfattare i egen hög person.

Centralstationen är numera hedniskt territorium.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s