Några ord om Sigurd Fafnersbane och andra hjältar i eddan

Sigurd Fafnersbane är en av de viktigaste personerna i den äldre eddans hjältesånger. Sigurd drakdödaren som förråds av sina svågrar på grund av valkyrian Brynhilds svartsjuka. Många hedningar fokuserar mestadels på gudasångerna och det är förstås helt naturligt men det finns mycket att hämta i de sånger och dikter som handlar om Sigurd och de andra. Man kan tvista och spekulera om vad som är historiskt korrekt. viktigare ändå är väl att se och läsa dikterna och studera hur hedningar tycker tänker och agerar. Hur hjältarna uppträder visar vilka normer och ideal hedningarna hade förr och vill man vara hedning av idag så får man nog ha dessa mer eller mindre fiktiva hjältar som inspiration för vilka normer och ideal man ska ha. Hämnd är viktigt och stolthet. Saker som måhända inte är riktigt politisk korrekta i ett konsensussamhälle starkt påverkat av monoteism. Värt att påpeka är att det finns inslag av förlikning men aldrig om nåd.

I hjältesångerna är Oden ofta med. Här kan man studera hur folk trodde den högste guden uppträder och agerar när han besöker människorna. Nog så viktigt för en hedning även idag. Sänd Sigurd en tanke hedningar nästa gång ni häller mjöd i horn!

2 kommentarer på “Några ord om Sigurd Fafnersbane och andra hjältar i eddan

  1. […] Några ord om Sigurd Fafnersbane och andra hjältar i eddan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s