Ett mycket viktigt meddelande från Hel!

Hedningar firar jul med de döda. Man ärar sina förfäder och anmödrar. Hedningar tror att de döda kan deltaga i julfirandet och denna tro har överlevt trots att hedendomen ersattes av annan lära. Alla historier om att de döda firar julotta innan d elevande kommer dit är ett minne av förfäderstro. Sätta ut gröt till tomten är ett annat bevis på att tron på att de döda kan närvara vid jul och seden att låta mat och dryck stå framme finns nog kvar. Skåla för de döda har nog en och annan som aldrig kallar sig för troende hedning gjort in i den tid som nu är. Farängladagen kallas den sjunde januari då man i folktron menat på att de döda som vid jul besökt sina levande släktingar nu reser tillbaka till dödsriket.

De döda de är med oss överallt, så ock vid jul. Så sänd dem en tanke och höj hornet för de döda. Snart är du själv en av de döda och du vill väl då kunna fira jul med de levande?

2 kommentarer på “Ett mycket viktigt meddelande från Hel!

  1. […] Ett mycket viktigt meddelande från Hel! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s