Berömda clowner del III: Joseph Grimaldi

Berömda clowner del III: Joseph Grimaldi

18 december 1778 föddes Joseph Grimaldi i den brittiska huvudstaden. Fadern hade som namnet antyder sitt påbrå i Italien och familjen hade kommit till Storbritannien med dennes farfader på 1730-talet. Modern var faderns mångåriga älskarinna innan de gifte sig, minst tio barn hade fadern med olika kvinnor. Familjen var dansare och skådespelare så det var ingen som blev chockad då unge ”Joey” fortsatte i denna bransch. Faktum är att han redan fick stå på scenen vid två års ålder. Sonen hade talang och det var nog bra för fadern avled när 1778 samma år som Joseph skulle fylla tio. Familjen fick flytta från sitt hus till ett fattigt område fyllt med stölder och sjukdomar.

I många år arbetade Joseph Grimaldi och uppträdde som harlekin och dansare ofta inom pantomimer men 1806 kom genombrottet i pantomim Harlequin Mother Goose, där han uppträdde med den mask som sedan skulle göra honom berömd. Vitsminkad med en slags oftast röd tuppkamsperuk samt röd och svart smink dramatiskt målat i ansiktet. Ofta i en harlekininspirerad dräkt. Uttrycksfull, bra på att improvisera samt en skicklig akrobat och dansare blev han mer och mer populär, ibland uppträde han två gånger varje dag. Men arbetet var hårt och slet på kropp och leder. 1823 drog han sig tillbaka . Någon enstaka gång gjorde han comeback. De sista åren blev dessvärre inte så goda för clownen. Sonen med samma namn gick bort vid trettioårs ålder 1832. Hans maka den andra i ordningen ska tillägas vid namn Mary Bristow också hon en ursprungligen en dansös avled avled två år senare. Utsliten kropp och med en tilltagande alkoholkonsumtion för smärtor i både kropp och sinne gjorde att Grimaldi avled i sitt hem i Islington vid 57 år ålder 31 maj 1837. Clownen skrev sina memoarer som året därpå publicerades av den senare kände författaren Charles Dickens.

Joseph ”Joey” Grimaldi anses vara en av de första moderna clownerna och hans minne lever vidare då man kallar hans clowntyp för just Joey. En clown för med mycket rörlighet och upptåg. En clown som kan använda såväl trampolin som att sjunga.

Myggans nöjeslexikon del 7
https://www.britannica.com/biography/Joseph-Grimaldi
https://www.britannica.com/topic/Joey-clown
https://circustalk.com/circus-events/the-clerkenwell-king-of-clowns-joseph-grimaldi-exhibition
https://www.english-heritage.org.uk/visit/blue-plaques/joseph-grimaldi/
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Grimaldi
https://en.wikipedia.org/wiki/J._S._Grimaldi
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/joseph-grimaldi

Ja vad ska man säga? Mister Grimaldi uppträder som clown. Han skulle nog göra succé som punkare hundrafemtio år senare eller?

Far och son Grimaldi uppträder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s