Några rader om Saturnalia

Några rader om Saturnalia

När man läser om festen saturnalia tycks det som om den nästan är identisk med vår tids julfirande. I Sverige börjar vi den 13 december men Lucia och så går det sakta framåt och allt kulminerar runt den24-25 december. Ja julen varar ju en tid in i januari men låt oss se på dagarna som saturnalia infaller. Festen innehåller utklädning, glada upptåg, spel och dobbel och presenter ja ibland verkar det inte ha hänt så mycket sedan antikens dagar. En svensk av idag skulle nog klara av att fira saturnalia för 2000 år sedan ganska bra. Nuförtiden firar hedningar denna högtid. Några av dagarna inom högtiden kan vara av intresse att titta närmare på.:

Rent allmän 17-23 december fest till romarnas gud Saturnus, grekernas Kronos.
18 firas Epona den gallo-romerska hästgudinnan och dagen kallas Eponia efter henne. Epona är beskyddare av hästar, åsnor och mulor.
19 är festen Opalia och Ops makan till Saturnus hedras. Gudinna för fertilitet och skördar. Ofta avbildad mes ymnighetshorn sädeskärve.
21 hyllar man gudinnan Angerona och högtiden heter Angeronalia men ett annat namn är Divalia. Angerona är en gudinna som kan åkallas då hemligheter ska bevaras men är också en romersk skyddsgudinna. Gudinna kan även driva bort tungsinne och sorger. Ibland identifieras Angergona med en annan gudinna vid namn Feronia. Skördegudinna och verkar ha hand om årsväxten men också beskyddare för handel och frigivna slavar. Herkules den kände och älskade halvguden och sonen till Jupiter firas och Ceres hos grekerna känd som Demeter även hon en skördegudinna äras denna dag.
23 är det Larentalia är förstås till larernas ära. Larerna de skyddsandar och kanske förfädersandar men som också ser till att skördarna blir goda. Hela saturnalia är i grunden en enda stor skördefest. Även gudinnan Acca Larentia hyllas dagen till ära. Hon ska enligt sägnen varit amma och fostermor till Roms grundare Romulus och hans bror Remus. Hennes make herden Faustulus hittade barnen vars egentliga föräldrar var krigsguden Mars och vestalen Rhea Silvia.
Senare blev hon upptagen som gudinna andra säger dock att hon redan var en gudinna som dyrkades av etruskerna.

Den 24 december verkar inte ha firats men dagen därefter den 25 kom den kanske viktigaste dagen i det senantika samhället Dies Natalis Solis Invicti eller på svenska den obesegrade solens födelse. I den antika världen inföll vintersolståndet den 25 och inte som idag den 21 eller 22 december. Senantikens mest intressanta gud Mithra firades denna dag och tron på honom inspirerade nordbornas tro på Oden jämför gudens synkretistiska namn Mithotyn.

Saturnus guden som festen hålls till.

Epona hästgudinnan som romarna började fira fastän hon hade galliskt eller keltiskt ursprung.

Acca Larentia amman och fostermodern till Roms grundare och hans bror Remus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s