Några tankar den sjunde september

1631 v.t. den sjunde september vann Sverige sin största militära seger någonsin. Det var denna dag en svensk här förenad med en sachsisk besegrade den den katolske kejsaren och hans allierade ur den katolska ligans styrkor vid byn Breitenfeld utanför Leipzig. Segern ledde till att Sverige blev en stormakt men också att den katolska motreformationen stäcktes. Aldrig mer skulle norra Tyskland eller de nordiska länderna andligen styras från påven i Rom.

Aldrig mer? Ja katolicismen ökar i världen och även i Sverige. Det är inte bara invandrare av olika kulör utan även svenskar som besvikna på samfundet svenska kyrkan som konverterar. Olyckligt och beklagligt är det med denna form av kristendomen som är bland de sämsta varianterna av denna tro. Det var katolikerna som kom och förstörde den äldre tron där vaner och alver dyrkades. Påvens anhang kom med sin helgonkult som innebar dyrkan av likdelar. Pengar skulle alltid sändas ner till Rom där dessa skulle bekosta diverse kyrkor och palats. Men svenska folket fick nog. Gustav Vasa införde reformationen, hans son Karl IX kastade ut de sista katolikerna och hans son Gustav II Adolf segerherren vid Breitenfeld såg till att Sverige aldrig mer skulle styras av kardinaler och munkar.

Vi i föreningen delar inte den tro dessa kungar hade men utan dem hade vi inte kunnat vara hedningar. Hade ingen protesterat mot påven och hans helgonkult så hade vi fortfarande varit en provins i ett katolsk bakvatten som in i våra dagar varit emot framåtskridande och vetenskap. Vi i föreningen ser med misstro på att den katolska tron åter ökar i Sverige. Alla hemska skandaler inom den katolska kyrkan där barn våldtagits borde vara ett varningens tecken men tyvärr så lockas folk av ”offerprästernas hyss” som Gustav II Adolf kommenterade efter att en gång besökt en katolsk mässa. Katolicismen är en mycket osvensk tro, den förstörde fädrens asatro och när den väl försvann så gick Sverige en lysande framtid till mötes, en framtid som nu är hotad!

8 kommentarer på “Några tankar den sjunde september

  1. Old England struggled with Popery long before Henry VIII. However in New England, we got Puritanism, which gave way to Transcendentalism without which there could be no Paganism or Heathendom. Some folk think Heathens came to New England pretending to be churchmen, and that they might have built things like American Stonehenge (link below) and had a Witch Cult.

    It sounds as if Scandinavia had a similar struggle.

  2. […] Idag, förresten – är det årsdagen av slaget vid Breitenfeld, och den nionde denna vecka kan vi fira Asatrons dag – varför skall jag återkomma till. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s