Svar till Åke Bonnier: Intoleransen lever inom de monoteistiska religionerna.

Svar till Åke Bonnier: Intoleransen lever inom de monoteistiska religionerna.

Samfundet svenska kyrkan som inte är en statskyrka eller har någon särställning inom det svenska samhällets högste representant i Skara stift skriver i Skaraborgs läns tidning den 12 maj: ”Det är viktigt att slå vakt om ett samhälle där vi både har respekt för olikhet och kunskap om varandras sammanhang och tro. Det finns ju bara en Gud och Gud är inte religiös.”

Ena stunden respekt och tolerans i nästa andning intolerans. En gud. Inte två, inte tre inte inte nitton och inte åttahundrasextiotre. Nej endast en gud. Men det finns religioner som tror att det finns flera gudar och värt att notera i dagens jämlikhetssträvande samhälle, gudinnor. Det finns hinduer i Sverige och hinduismen har sisådär tre miljoner gudar. Några av de troende säger att alla är olika uppenbarelser av en enda gudom andra inte. Inom asatron som väcker och frodas även i Bonniers del av riket talar man om att det finns minst 147 gudar och gudinnor. Oden, Tor och Frej har vi nog alla hört tals om men även Eir, Ilm och Hlin åkallas av dessa hedningar. Här är det inte tal om en gud eller att alla gudamakter är olika aspekter av en gudamakt.

Pastafarierna tror på en gud, men är denne gud den så kallade Flygande spagettimonstret samma gud som Åke Bonnier tror på? Pastafarierna ska väl vara runt tusen personer i landet och de ökar nog i antal. Enligt det samfund Bonnier är med i har 12 512 lämnat detta samfund i år. Svenska kyrkan kommer om ingenting händer snart inte ha några medlemmar. Lika gott. Vi behöver inte ett intolerant samfund eller en intolerant religion som inte kan respektera att andra. Vi behöver inte någon av de intoleranta religioner som kommer från Mellanöstern. Judendomen, kristendomen och islam har alla visat intolerans och förakt för andra religioner. Intoleransen är så stor att de ofta bråkar inbördes. Ortodoxa judar mot sekulära, Katoliker mot protestanter, shia mot sunni. Ja listan kan göras lång på hat och intolerans inom monoteismen. En intolerans som Åke Bonnier upprätthåller!

Henrik Andersson, antimonoteist

Publicerad i Skaraborgs läns tidning https://www.skaraborgslanstidning.se/ 2022-5-16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s