Kybele, Frigg och Freja

Romarna firade Kybele den 25 mars. Gudinnan har stora likheter med Frigg och Freja, den stora modergudinnan vars kult överlevde genom att de kristna började fira jungfru Marias bebådelse denna dag. Kybele påminner även om Freja och hennes vagn dras av katter. Kybele är fruktbarhetsgudinna men har även en mer våldsam sida detta har Freja också.

Se hedningar till vad som förenar hedendomen och inte det som åtskiljer, fira den 25 mars!

Kybele eller Freja, kanske rentav två namn på en och samma gudinna?

2 kommentarer på “Kybele, Frigg och Freja

  1. Hedningen skriver:

    Ja, förutsatt att man har något som förenar – alls. Jag har sett och mött så många människor inom den svenska hedendomen och Asatron, som jag har lite eller inget alls gemensamt med, och kjag dömer dem inte efter deras tankar – utan efter deras handlingar – främst då deras handlingar emot mig som person. Emellertid, jag läser fortfarande din blogg med stor behållning, men i tider som dessa är det viktigt att visa trohet, och veta på vems sida man egentligen står. Det kommer alltid fram på olika sätt – ibland på grund av stora händelser utrikes, ibland pga små och småaktiga människor inrikes. Tror nog, att du själv skrivit om dem vid tillfälle, och så gör jag än.

    • Ja det är inte lätt att vara människa. men om monoteisterna har en gud och slaktar varandra då får man nog acceptera att polyteister också kan tvista inbördes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s