Asatroende vill fred!

Ofta får man höra att asatroende och andra hedningar glorifierar krig och våld. Man tänker då på vikingar som plundrar och dräper. Man påpekar också att en del gudar som Oden och Tyr har en krigisk sida. Men faktum är att kriget i Ukraina började av en president som läser bibeln varje dag! Många av de vikingar som stred och mördade var av samma religion. De kristna kungarna Olof Tryggvasson och Olof Haraldsson bedrev svärdsmission och de dräpte hedningar. Ja Oden har en krigisk sida, likväl som han har mängder med andra sidor som visdom och skaldekonst för att nämna två exempel. Inte heller Tyr är enbart krigsgud. Tyr har även hand om en del juridiska funktioner. Inte heller har hedningar något ord för heligt krig. Asatroende vill ha fred. Hedningar vill ha fred. Vad de andra vill är deras sak men det tycks inte vara fred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s