Några rader om Gustav II Adolf den sjätte november 2021.

När Sverige var katolskt var landet endast en avlägsen provins. När man senare under Gustav I och hans son Karl IX kastade ut påvens anhängare blev landet en stormakt. Från ha varit något avlägset blev svenskarna sig själva nog. Städer anlades bland annat Göteborg under Gustav II Adolfs tid vid makten och hovrätterna infördes. Landet fick en bättre och centraliserad ledning och styre. Krig tvingades utkämpas men det var i första hand försvarskrig. Hade inte Gustav II Adolf beslutat sig för att deltaga i den stora konflikten som senare blev känd som trettioåriga kriget hade risken varit stor att Europa och därmed även Sverige blivit åter under påvens välde. Katolska religionen med sina helgonreliker och förakt för naturvetenskapen hade åter fört världen in i det andliga mörker som väl alltjämt katoliker lider av. Offerdöden vid Lützen 1632 må alltid minnas.

2 kommentarer på “Några rader om Gustav II Adolf den sjätte november 2021.

  1. Sverige & Brott skriver:

    Go go go Gustav!! Hell seger!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s