Aleksis Kivi

Aleksis Kivi

Aleksis Kivi född med det svenskklingande efternamnet Stenvall den första yrkesförfattaren som skrev på finska föddes den tionde oktober 1834 vt. Nuförtiden firas dagen som ”den finska litteraturens dag” men författaren var inte överdrivet hyllad under sin svåra och tragiska levnad. Han blev inget ”nationalmonument” i sin levnad som Johan Ludvig Runeberg.

 Nurmijärvi var platsen där han föddes. Fadern var skräddare, begåvningen ska ha visat sig tidigt och unge Aleksis fick studera. Modersmålet var finska men sedan när skolan började blev svenska. En tragisk händelse skedde då den unge studenten var 15 år, hans lillasyster Agnes avled efter att att ha insjuknat i mässling. Många dikter skrev brodern senare som handlade om henne. Ska kanske nämnas att han hade tre äldre bröder.

Studierna fortsatte och vid tjugotre års ålder började den blivande författaren vid Helsingfors universitet. Här fick han senare pris för en berättelse om en ung flicka som dör. Någon dysterkvist var han väl inte helt och hållet, han beskrivs ha haft humor men många humorister har ju en mörkare sida inom sig. Efter några år vid universitetet slutade han där och flyttade ut på landet. Första egentliga boken kom 1860 och fick namnet ”Kullervo”. Den hade tillkommit då en pristävlan gjordes och vinnarens bok skulle tryckas.

Aleksis Kivi hade som många författare då som nu svårt att få inkomst, några böcker skrevs men till slut fick han en mecenat i Charlotta Lönnqvist 1834-1892, på Fanjunkars soldattorp i Sjundeå. Här levde författaren några år och hos henne tillkom den kanske viktigaste boken ”Seitsemän veljestä” eller som den heter på svenska Sju bröder utkom 1870. Boken handlar om de sju bröderna Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri, och Eero som faderlösa och senare även moderlösa lyckas gå från rena odågor med fylla och bråk till ordentliga jordägande bönder med fruar och barn. Boken har setts som en slags berättelse över det finska folket som gått från primitiva och ociviliserade till ett bofast kulturfolk. Man kan säga Kivis noveller och romaner är realistiska, dikterna han skrev är romantiska. Hans liv var hårt, kanske därför dikterna visade tecken på drömmen om en bättre tillvaro?

Men kritiken var hård mot Sju bröder: ”fattigt, barnsligt och skrattretande” – ”en skamfläck i Finlands litteratur.” var det värsta omdömet, författaren blev sjuk av kritiken och fick flyttas en tid till mentalsjukhus. En olycklig kärlekshistoria gjorde sitt till, liksom tyfus och alkoholproblem. Utskriven 1872 bodde Kivi en tid hos en bror. Men hälsan var knäckt. Nyårsaftonen 1872 avled han i brodern Alberts stuga Syvälahti vid Tusby träsk i Nyland. Idag är stugan museum. Statyer till Aleksis Kivi har rests i Helsingfors samt i Nurmijärvi, Tusby och Tammerfors. Kivi har fått sällskap uppkallade efter sig och en nationell minnesdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s