501 björnar ska skjutas!

Totalt 501 björnar får skjutas under årets licensjakt, vilket är en kraftig ökning jämfört med fjolåret. Flest djur ska fällas i Jämtland.

Antalet björnar i landet har legat kring 3 000 det senaste decenniet. Men sett i ett lite längre perspektiv, från millennieskiftet och framåt, har stammen ökat – antalet djur år 2000 var 2 200.

Den miniminivå som satts, för att stammen ska ha en så kallad gynnsam bevarandestatus, motsvarar 1 400 björnar i landet – 900 i de fyra nordligaste länen och 500 i resterande län.

Länsstyrelser beslutar
Utifrån denna lägstanivå, och utifrån de lokala förvaltningsmålen, är det varje länsstyrelse som fattar beslut om hur många björnar som får fällas i licensjakten. Och i år handlar det alltså om totalt 501 djur.

Men tilldelningarna varierar kraftigt, från Värmlands beslut om tre björnar till Jämtlands beslut om 200 björnar som får skjutas. I Jämtland motiveras beslutet med att björnstammen i länet fortsätter att växa. Antalet djur i länet uppskattas till 1 044, men målet är att minska stammen till 650.

Skyddsjakt
I Norrbotten ligger antalet tilldelade djur kvar på samma nivå som i fjol: 20. Men då har 65 björnar redan fällts i skyddsjakt för att minska skadorna för rennäringen.

”Baserat på rapporter om närkontakter med björn från olika delar av länet ser vi ett behov av att bromsa tillväxten av björnstammen och därmed minska de skador och det obehag en för tät björnstam kan åsamka”, kommenterar Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

I Västerbotten och Västernorrland ökar tilldelningen kraftig, dock från en lägre nivå, och i Gävleborg ökar tilldelningen från 60 till 70 djur.

Målsättningen i Gävleborg är att gradvis minska antalet björnar, från det uppskattade antalet 448 i dag till 300 djur.

Dalarna ligger kvar på samma antal tilldelade djur som i fjol: 48.

Licensjakten pågår från och med den 21 augusti och som längst till den 15 oktober, med undantag för vissa områden i Norrbotten.

Ovanstående rader kommer från TT- Och ärligt det tycks vara lite väl mycket björnar som ska mista livet? Man tycks inte vilja ha en riktigt stark rovdjursstam i Sverige. Skade kan nog inte vara helt glad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s