Förslag till resa och dryck

Förslag till resa och dryck

Föreningen har ju som bekant efterfrågat förslag och rekommendationer till resor och utflykter. En medlem i Västergötland tipsar om Fredrikstens fästning i Norge. I Sverige känd för att kung Karl XII stupade där 1718. Fästningen ligger vid staden Halden och började byggas 1661. Namnet fick fästningen efter kung Fredrik III. Fästningen kom senare åter att belägras av svenskar 1814 och då lyckades svenskarna inte heller denna gång inta fästningen men de van kriget ändå.

Museum finns och kan vara värt ett besök beroende på pandemin som rasar i världen.

En medlem i Uppland besöker ofta och gärna Gripsholmsslott. Uppkallat efter den mäktige stormannen Bo Jonsson Grip som levde på 1300-talet. Borgen ersattes dock under Gustav Vasa tid med dagens slott och här satt bland annat Erik XIV fången en tid då han avsatts. Karl X Gustavs änkedrottning Hedvig Eleonora ägde slottet i många år och satte sin prägel på det. Gustav III maka Sofia Magdalenas förslog att en teater skulle byggas och den finns kvar och används ännu. Slottet ligger vid Mälaren i Strängnäs kommun och borde vara ett bra resmål för den kulturhistorisk intresserade.

Föreningens ordförande passar på att tipsa om en svalkande dryck i sommarhettan. Den kommer från Belgien. Lambic, spontanjäst öl från Belgien som fått efterjäsa med surkörsbär kallas kriek. ”Smakar inte öl” säger de som bara stjälper i sig lageröl men öl är det. Lite lagom styrka då den ligger på 4%. Timmermans Kriek Lambicus kostar cirka 22:- på systembolaget och har beställningsnummer 1685. ”Fruktig, något syrlig smak med sötma och tydlig karaktär av körsbär, inslag av mandel.” kan man läsa på återförsäljarens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s