Insändare i MT: Alla partier har sitt förflutna

Kommentar till ”Sverigevän på riktigt” om Sverigedemokraternas förflutna.

Alla partier har sitt förflutna

Det är lite populärt att påpeka att en av de män som grundade SD var en som deltagit i tysk krigstjänst, närmare bestämt i Waffen-SS. Gustaf Ekström som föddes 1907 och avled 1995 var medlem i Waffen-SS 1941 fram till krigsslutet, han bodde kvar i Tyskland många år efter kriget, innan han återvände. Ekström var på 1980-talet med i dokumentären Blågul nazism där han öppet ifrågasatte förintelsen.

Det fanns troligen folk som i olika grad sympatiserade med nationalsocialismen som vände sig till SD när de grundades. Anledningen är förstås att de insåg hur svårt det är med uttalad nationalsocialism som är lika med uttalad antidemokrati.

Några i sin tur tog säkert också och gjorde avsteg från en del av sin ideologi för att prioritera den frågan som allt sedan 1980-talet engagerat nationalister, nämligen den om massinvandring från utomeuropeiska länder.

Men och det är nog också värt att påpeka. Det fanns de som var med och bildade SD för att de ansåg att nationalsocialismen var för radikal och för fanatisk. Ungefär som att många inom vänstern vill ha avstånd och distans till Stalin och Pol Pot.

De uttalade partier/organisationer som hämtar inspiration från den bruna livsåskådningen Nordiska motståndsrörelsen avskyr SD som pesten! SD hyllar demokratins värdegrund, de sympatiserar med Israel och de vill delta i Pridefestivalen. Ärligt talat så var det nog inte riktig detta Gustaf Ekström, som även var en uttalad förintelseförnekare, hade väntat sig. Han roterar nog i sin grav varje gång någon säger Jimmie Åkesson! I Älgarås huserar föreningen Det fria Sverige som uppmanar folk att rösta på partiet Alternativ för Sverige som förenklat ligger någonstans mellan SD och NMR.

Alla partier och ideologier har sitt förflutna. Vår demokrati har sina rötter i franska revolutionen. Men hur många demokrater i dag anser att de har något personligt ansvar för att Ludvig XVI och Marie Antoinette miste huvudet i giljotinen?

Jag sympatiserar inte med något riksdagsparti eller är med i något parti alls. Tycker Sverigevän på riktigt borde ha bättre koll på de olika nationella grupperna innan personen i fråga skriver i MT.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades i Mariestads Tidningen 2021-02-10 http://www.mariestadstidningen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s