Asatro 60% öde och 40% gudar

Asatro 60% öde och 40% gudar

Ödet är en kraft som finns i många hedniska religioner. De representeras av nornorna hos germanerna, grekerna kallar dem för moirerna och romarna säger parcer. De är kvinnliga väsen och de är så mäktiga att de inte ens gudarna kan påverka deras beslut. Gudar och gudinnor är för den skull inte maktlösa men de kan måhända påverka ödet men inte så mycket mer. Lite drastiskt kan man säga att asatro är 60% ödestro och 40% gudstro.

Som exempel kan man säga att världsalltet en dag ska gå under i det som kallas ragnarök. Gudarna kan inte hindra att det kommer att ske, men de kan skjuta upp det. Tor gör det genom att slå ihjäl jättar och annat så de inte blir för många och Oden ger sig ut på resor men ser också till att krigare hamnar i Valhall.

Ödestron var i norden så stark att den överlevde religionsförsämringen som skedde i slutet av vikingatiden. Även många som inte är överdrivet intresserade av religion tror på ödet. Vi människor kan inte påverka så mycket som vi skulle vilja. Vi kan inte påverka att vi föd, lever eller dör. Men mycket där emellan. Vi kan påverka när vi ska dö, aldrig om vi ska dö. Än mindre har vi att säga till om när vi ska födas.

Vi hedningar tror vi kan påverka i viss mån vad som ska ske när vi dör. Den tappre krigaren kommer till Valhall, men de flesta hamnar nog hos Hel. Det är lite upp till en själv vad man vill göra med sitt liv.

Ödestro har sina sidor. Den som tror på ödet har lättare att acceptera såväl dåligt som bra. Istället för att älta och gräma sig varför just jag blev drabbad av otur och elände så har fatalisten som ödestroende heter på lite finare språk en förmåga att kunna gå vidare. Men fatalisten gör måhända inte så mycket för att förändra världen till det bättre.

Hjältarna i eddan är ödestroende. Bästa exemplet är Gripers spådom då den unge Sigurd får av sin äldre släkting Griper veta vad som ska ske. Han får veta att han ska bli en stor hjälte men också utsättas för svek och förräderi. Sigurd får dock veta att han kommer bli den störste hjälten om levat och finner nog en tröst i detta. Det finns mycket av stoicism i den förkristna religionen och stoicism bör vara en filosofisk vägledning för en hedning som tror på ödet.

2 kommentarer på “Asatro 60% öde och 40% gudar

  1. Je skriver:

    Tusen tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s