Tankar om Ägir, Skade, Gerd och Loke

Ran räknas som gudinna. Hon är gift med en jätte som heter Ägir och äktenskapet får klassas som lyckligt, de har ju trots allt nio döttrar. Skade är av jättesläkt men gifte sig med Njord, som även han är en havets gudom. Äktenskapet har haft sina törnar. Gerd slutligen är också av samma släkt som Ägir och Skade. Efter en viss övertalning gick hon med på att bli asynja.

Sålunda kan man säga att en del jättar inte haft problem med att acceptera att de upptagits i asarnas och vanernas sfär. Men så har vi Loke. Han blev Odens blodsbroder och vän med de andra asarna. De tyckte om en dl av hans upptåg och andra var de mer betänksamma emot. Men de accepterade honom. Men det gick som det gick. Han blev deras dödsfiende och straffas intill ragnarök. Sedan får han av Heimdall ordningens och väktarnas gud, den as som avskyr kaos och oordning sitt sista straff.

Ägir, Skade och Gerd accepterar regler och seder. Loke gör allt för att bryta mot dem. Ägir beter sig som man och make. Skade och Gerd beter sig som kvinnor. Loke han han utmanar könsroller till den grad att han själv föder avkomma.

I vår värld kan främmande accepteras om de godtar de regler som finns och följer normer. Vill de inte detta, ja då blir det bråk. De jättemör som accepterat att bli asynjor är nu det sistnämnda och räknas ej som jättar eller tursar. Ägir får del av sin hustrus gudastatus han med, men Loke bråkstake, intrigmakare och provokatören han har mist sin status och rang som gud och as. Nu är han bara en jätte om inväntar sin slutliga och eviga död.

Man kan därför gott säga att asarna gillar och uppskattar ordning och reda. De gillar kön men också könsroller. Både asynjor och asar är jämställda. Lika men olika. Följ reglerna och lev efter dem. Lev efter naturens lagar och gör inte som Loke bryt mot dem för brytandets egen skull. Gudarna uppskattar harmoni, de ogillar kaos. Loke är inte en rebell utan en förlorare. Många människor som tilltalas av kaos, oordning och utmanar hamnar ofta, ja alltid illa ut. Man hade kanske tyckt lite synd om Loke om hans brott inte varit så otroligt onda för gudar och människor.

Loke påminner inte så lite om de främlingar som kommer och efter hycklad vänskap alltid börjar ställa krav och talar om sina rättigheter. Deras normer, deras ideal och deras åsikter ska inte bara accepteras de ska bli norm också. Så var det när korset anlände och det är likadant nu när halvmånens anhängare gör sitt intåg i Skandinavien, Skades rike. Gudarna fick dyrt betala sin tolerans mot Loke och vi har dyrt fått betala vår godtrogenhet och naiva inställning till främlingar.

Må Ägir, Skade och Gerd vara med er. Må ingen vara med Loke!

Må ingen tycka synd om eller ha sympati för denne fiende till asarna!
Må Gerd vara med er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s